Kritiško sito in kresnik

Podelitev kritiškega sita se je že zgodila, kresnik pa je šele dobro startal. Gremo lepo pridno po vrsti:

Za 5. nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov kritiško sito so bili nominirani Jasmin B. Frelih z zbirko kratkih zgodb Ideoluzije (LUD Literatura), Jure Jakob z zbirko kratkih zgodb Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga), Peter Rezman z romanom Tekoči trak (Litera), Andrej E. Skubic z novelo Igre brez meja (Modrijan) in Maja Vidmar s pesniško zbirko Minute prednosti (LUD Literatura). V prvem krogu je glasovalo 18, v drugem pa 19 literarnih kritikov, za najboljšo knjigo – tatarata – pa je bila izbrana Hiše in drugi prosti spisi JURETA JAKOBA. Še enkrat čestitke.

Nekaj medijskih zapisov:

http://www.delo.si/kultura/knjiga/kritisko-sito-letos-juretu-jakobu.html

http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/nagrada-kritisko-sito-za-pesnika-in-pisatelja-jureta-jakoba/391165

 

Štiričlanska žirija kresnika, ki ji predseduje profesor z oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani dr. Tone Smolej, v njej pa so poleg mene še pisateljica in literarna kritičarka Tina Vrščaj ter pesnica in novinarka kulturne redakcije nacionalnega radia Tina Kozin, je zadnji vikend izbrala 10 romanov, ki so še v igri za Delovo nagrado za najboljši roman z letnico 2015. To so, po abecednem vrstnem redu:

Intimno Gabriele Babnik (Beletrina), Konec.Znova Dina Bauka (Beletrina), Telo iz črk Milana Dekleve (Cankarjeva založba), Serafa s Šarhove 2 Emila Filipčiča (Beletrina), Veter in odmev Štefana Kardoša (Franc-Franc), Koralde Milana Kleča (Litera), Pianistov dotik Mirta Komela (Goga), Otroštvo Mihe Mazzinija (Goga), Tekoči trak Petra Rezmana (Litera) in Piknik Nataše Sukič (Škuc). Nominirancem čestitam. Peterica bo znana 23. maja.

Medijski zapis:

http://www.delo.si/kultura/knjiga/kresnikovi-nominiranci-povabilo-v-deset-razburljivih-pripovednih-svetov.html

 

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s