o meni

HARLAMONKRATKA BIOGRAFIJA:

Aljoša Harlamov (1983) je glavni urednik Cankarjeve založbe in publicist. Leta 2016 je na Oddelku za slovenski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani doktoriral iz slovenskega modernističnega romana. Do leta 2016 je deloval kot literarni kritik in leta 2014 za svoje delo prejel Stritarjevo nagrado. V letih 2012-2016 je bil urednik AirBeletrine. Je glavni urednik revije Mentor, redni kolumnist Grazie in Večera, skupaj s kolegoma snema podkast o žanrski umetnosti O.B.O.D. ter je avtor romana Bildungsroman (Litera 2009).

 

NEPOTREBNO DOLGA BIOGRAFIJA:

Aljoša Harlamov je rojen 1983 na Ptuju kot srednji od treh otrok v delavski družini. Njegov mlajši brat je pesnik in “teoretik” Sergej Harlamov. In ja, ena stran prednikov je prišla izza Karpatov nekoliko kasneje.

Prvih osem let šolanja je (komaj) preživel na Osnovni šoli Olge Meglič, naslednja štiri pa (imenitno) na Gimnaziji Ptuj. Leta 2009 je diplomiral na Oddelku za slovenski jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani pod mentorstvom dr. Alojzije Zupan Sosič in za diplomsko nalogo Nezanesljivi pripovedovalec v sodobnem slovenskem romanu prejel fakultetno Prešernovo nagrado. Leta 2016 je na istem oddelku in pod vodstvom iste mentorice uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Slovenski modernistični roman. Svoja študijska spoznanja o modernizmu in strokovne/znanstvene članke je sproti (no, ja) objavljal na blogu Zauberberg.

V mladosti je v okviru študentskega dela med drugim kot Ledo Medo animiral otroke v Termah Ptuj, raznašal letake po rodnem mestu in štel nalepke v skladišču Gorenja v Ljubljani. Nekaj časa je obiral sadje, potem pa prišel politično navzkriž s sodelavci in to delo opustil.

Od leta 2007 sodeluje z literarno revijo Mentor kot literarni kritik, esejist in novinar, od 2009 je član uredniškega odbora revije kot urednik za literarno kritiko. Za Mentor oziroma JSKD je opravljal tudi dela žiranta natečaja za Mentorjev Feferon (2012) in bil vodja več literarnih delavnic (tako za mlade ustvarjalce kot seniorje), te občasno vodi tudi samostojno (večkrat v organizaciji JAK). Od leta 2008 z JSKD sodeluje kot regijski selektor Festivala mlade literature Urška, leta 2016 pa je bil državni selektor. Od leta 2014 je pri Mentorju v funkciji glavnega urednika.

Julija 2014 prejel Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega literarnega kritika.

Različne prispevke, povezane s književnostjo, ter kolumne, eseje in kritike objavlja tudi na literarnem portalu AirBeletrina, kjer od leta 2012 tudi urednikuje; ob tem je v letih 2013-16 predsedoval natečaju AirBeletrine za najboljšo kratko zgodbo; leta 2014-16 pa bil tudi član AirBeletrinine žirije na finalu Proznih mnogobojev.

Literarne kritike in druge prispevke redno objavlja še v časopisu Delo. Od poletja 2013 je redni kolumnist mesečnika za modo Grazia, od poletja 2015 pa redni mesečni kolumnist časopisa Večer, kjer v nedeljski izdaji piše v tandemu z Normo Bale. Objave sicer tudi v Pogledih, Literaturi, Tribuni, Ekranu

V letih 2012-14 recenzent za slovenščino na regijskih srečanjih mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije.

Kadar ne gre drugače, moderira literarne večere in okrogle mize.

V letih obstoja (2013-2014) je bil član Zavoda Itadakimasu, v okviru katerega je deloval kot glavni urednik literarne zbirke Poetoviona. Zavod Itadakimasu je sicer soustanovitelj literarno-vinskih dogodkov z imenom Huda pokušnja!, ki jih je do leta 2016 redno – vsak zadnji mesec v septembru od oktobra do maja – vodil skupaj s sovoditeljem Jožetom Rozmanom.

V letih 2012-16 je sodeloval kot član žirije pri književni nagradi slovenskih literarnih kritikov Kritiško sito. V letih 2015-17 je bil član uredniškega odbora DSLK (Društva slovenskih literarnih kritikov). V letih 2013-2016 član žirije kresnika za najboljši slovenski roman.

Od junija 2014 do avgusta 2016 je bil samozaposlen na področju kulture kot kritik/recenzent in urednik/redaktor. Leta 2016 pa se je zaposlil na Cankarjevi založbi kot urednik za leposlovje, kjer med drugim ureja polovico Modernih klasikov ter zbirko Najst.

Občasno tudi lektorira.

Kot soavtor je podpisan pod vodnik Slovenska pisateljska pot: Vodnik po domovanjih 106 pesnikov in pisateljev (Didakta, 2013), sodeloval pa je tudi pri antologiji Slovenski in portugalski pesniki XX. stoletja. Leta 2016 je izbral besedila slovenskega rapa za knjigo Ti si čist normalen (Mladinska knjiga, 2016).

Mdr. avtor spremnih besed za zbirko kratke proze Brskanja Vinka Möderndorferja, Razvezani Ane Schnabl ter pesniške zbirke Skritost C.D. Wright.

Prve resne objave poezije med študijem (različne študentske revije, Dialogi, zbornik Rukopisi 32), s svojo prvo kratko zgodbo Jezus iz Nazareta (objavljena v zborniku natečaja Luči ob cesti, 2008) prepričal žirijo natečaja, ki ga je leta 2008 organizirala založba Litera, in za nagrado prejel prvenec Bildungsroman, ki je izšel 2009. Leta 2016 je napisal (ali dokončal, predelal) 5 kratkih zgodb za Simobilov projekt Plažnice. Trenutno zbira vire, voljo in čas za naslednji “resni” roman z delovnima naslovoma Kos in Mojstrovina. Vmes piše zgodovinski detektivski roman z delovnim naslovom Brezimne: Dohtar in Povodni mož; prve odlomke lahko preberete tukaj.

Živi in dela na Zgornji Hajdini.

http://www.facebook.com/plugins/follow.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzuck&width&height=80&colorscheme=light&layout=standard&show_faces=true

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s