Za poslušat!

V zadnjih mesecih je bilo mogoče tudi večkrat prisluhniti mojemu basu.

Za tiste, ki ste zamudili, z mano vred; sem bil po kulturnem prazniku povabljen na Radio Maribor k sodelovanju pri oddaji, ki se imenuje Mariborski feljton. Prosili so me za kratek komentar stanja v kulturi danes in jaz sem z veseljem povedal, kar sem imel. Moj komentar sicer uvede oddajo, vabljeni pa, da ji prisluhnete v celoti:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/mariborski-feljton/174395108

Odlomek povedanega:

Stanje v sodobni kulturi je podobno slabemu vicu. Na mejah se zbirajo zavedni pripadniki naroda in narodni politiki, pripravljeni, da branijo slovensko kulturo z vsemi sredstvi. Z roko na srcu vzneseno prepevajo slovensko himno, ki jo je napisal evropski romantični pesnik, humanist in svetovljan, ter z njo utemeljujejo bodeče žice na mejah, nesvobodo v svetu, in slikajo druge »narode«, »sosede« kot necivilizirane, nekulturne vrage. Ko se vrli branitelji, zadovoljni z opravljeno dolžnostjo, vrnejo v notranjost, v center, pa se s tistimi rokami, ki so jih tam polagali na prsi, hitro primejo za žepe, da ja ne bi kak evro po pomoti padel ven za kakšno knjigo, gledališko predstavo, predstavo sodobnega plesa, ali – bognedaj – za izgraditev umetnostne akademije, program glasbenega festivala. Če se vam zdi to skregano z realnostjo, ste na pravi poti, saj je kultura, ki jo te dni na vsa usta branijo na zarisanih mejah, nekaj povsem utopičnega, nekaj idealnega, je fosil, nekaj že dolgo mrtvega ali nadvse oddaljenega. Povedali vam bodo, da v vsakodnevnem življenju kulture v resnici ne potrebujemo – ker tu in zdaj pač vlada trda ekonomija, ki zahteva, da mora kultura dokazati, da je kaj vredna, na trgu, da so ustvarjalci kulturnih vsebin pijavke in lenuhi, če želijo živeti od kulture, namesto da bi se z njo ukvarjati popoldansko, kot vrtičkarji.

 

In če vas novica slučajno še ni dosegla, sem bil prejšnji teden gost ene od poddaj na Metini listi, in sicer PHoDcasta, kar pomeni, da sva v 46. izdaji oddaje z dr. Luko Ausecom govorila o moji doktorski disertaciji. Vendar pa ne zgolj o tem, odprla sva še marsikatere druge zanimive teme, od fuzbala do načrtov za nove romane in nekega, zaenkrat še skrivnostnega projekta, o katerem več v prihodnosti. Bližnji prihodnosti. Poddaji lahko prisluhnete na spodnji povezavi, sicer pa vabljeni k spremljanju tako omenjenega podcasta kot podcasta, ki tudi domuje na istem portalu, Metin čaj, poddaje “o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti” (ter seveda vabljeni k spremljanju podcastov, zlasti slovenskih nasploh!):

http://metinalista.si/meta-phodcast-46-aljosa-harlamov-literat/

 

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s