Slovenski in portugalski pesniki XX. stoletja

Pred dobrim tednom sem se potikal po Portugalskem in predstavljal antologijo Slovenski in portugalski pesniki XX. stoletja (Nadaljevanje nedokončanih antologij) / Poetas Eslovenos e Portugueses do século XX (Continuacao de duas antologias inacabadas), pri kateri sem sodeloval in ki je pod uredniškim delom vodje lektorata za slovenski jezik v Lizboni Mateje Rozman in pesnika Casimira de Brita izšla v sklopu Evropske prestolnice kulture Guimaraes 2012.

Moj prispevek je predvsem bibliografsko kazalo v knjigi objavljenih pesmi (kje in kdaj so prvič izšle ter kje in kdaj je izšel najbolj svež ponatis); na predstavitvi knjige na Institutu Camoes v Lizboni pa sem imel tudi krajše “predavanje” o zgodovini slovenske poezije 20. stoletja.

Sicer pa čez 750-stranska knjiga vsebuje pravzaprav štiri knjige; in sicer antologijo Trinajst slovenskih pesnikov in Trinajst portugalskih glasov (slednja je v slovenščini izšla pri Centru za slovensko književnost leta 2009); potem pa še naslovni Antologija slovenskih pesnikov 20. stoletja ter Antologija portugalskih pesnikov 20. stoletja, ki je v okviru EPK Maribor 2012 izšla samostojno in pred kratkim pri založbi Pivec iz Maribora.

Spodaj prilagam še nekaj fotografij z obeh predstavitev. Prva je bila v Guimaraesu, kjer je za glasbeno spremljavo skrbel mojster Lado Jakša. Druga pa, kot že omenjeno, na Institutu Camoes v Lizboni, kjer smo na predstavitvi sodelovali (z leve): direktorica založbe Pivec Milena Pivec, nizozemski (bivši portugalski) veleposlanik RS Slovenije Leon Marc, direktorica instituta Camoes Ana Paula Laborinho ter profesor Américo Meira in Mateja Rozman, ki sta bila tudi najina prijazna gostitelja. Avtorica fotografij iz Lizbone je, kot vedno in zmeraj, Maja Metličar.

 

 

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s