Danes Huda pokušnja! S04E02: Agencija za vino

Če ste se ustrašili, da nas ne bo, ste se ustrašili en mesec prehitro. Decembra, sredi kiča in prisiljenih zabav, namreč res počivamo, novembra pa vsekakor ne. Za vas smo celo pripravili prav posebna gosta! In prav posebno vino! In menda prav posebne torte! Vabljeni, če se želite imeti hudo. In noro.

 

Na drugi jesenski Hudi pokušnji! bosta z nami pisatelj in aktivist Lenart Zajc, ki bo predstavil svoj zadnji roman Agencija (Beletrina 2015), ter vinar Davit Ugrekhelidze, ki preko svojega podjetja Marani uvaža gruzijska vina.

 

Lenart Zajc

Lenart Zajc (1967) je avtor šestih proznih literarnih del, med njimi romana 5 do 12 (Mladinska knjiga, 1998), ki je bil uvrščen v ožji izbor za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec, in romana Zguba (Mladinska knjiga, 2001), ki se je uvrstil v ožji izbor za nagrado kresnik. Njegove kratke zgodbe najdemo v raznih antologijah, napisal pa je tudi več scenarijev za lutkovne predstave za otroke in mladino. V letu 2013 se je pridružil slovenskemu vstajniškemu gibanju kot eden ustanovnih članov Mreže za neposredno demokracijo, sodeloval pa je tudi pri ustanavljanju stranke Solidarnost. Njegov najnovejši roman Agencija (Beletrina, 2015) je postavljen v obdobje krize, rastoče brezposelnosti in naraščajočega obupa. Zgodbo gradi sedem pripovednih glasov, sedem likov, zaposlenih v agenciji, ki se ukvarja s prodajo zavarovanj. Tako kot so si med seboj različni značaji in življenjske zgodbe zavarovalnih agentov, tako pestra je tudi paleta njihovih strank: od pozabljivih in naivnih upokojencev, ki se pustijo mimogrede prepričati v podpis bajne zavarovalne police, do samozavestnežev, ki se sprva odločno upirajo, a potem vendarle podležejo manipulativnim besedam agentov. Posamezne zgodbe poveže skrivnostna in vseprisotna Muci, vroča zapeljivka z ledenim pogledom, o kateri zagotovo vemo le, da je več kot to, za kar se izdaja …

 

Davit Ugrekhelidze – postavni fant z nenavadnimi vini

Davit Ugrekhelidze, le kako se to pravilno izgovori, je iz Gruzije v naše kraje kot šestnajstletnik prišel leta 1999. Zaradi košarke, s katero se je potem petnajst let let ukvarjal profesionalno, v Sloveniji in na tujem. Enkrat potem se je poročil s Ptujčanko, zdaj živita v Mariboru. In kaj ima tole opraviti z vini in Hudo pokušnjo? Ja, na novembrski bo naš vinski gost. Pravi, da ni bilo lepšega kot po zmagi nazdraviti s kozarčkom odličnega vina. Pa tudi ob porazih je verjetno dobro del, si lahko mislimo, za uteho. Davit ni vinogradnik, je uvoznik in prodajalec gruzijskih vin. Njegovo podjetje Marani – izbrana gruzijska vina v naše kraje prinaša zelo nenavadna vina, pridelana na tradicionalen način, kot ga v zibelki vinske trte negujejo že osem tisoč let. So drugačna, izzivalna, vznemirljiva. Ali jih vzljubiš ali ne! Za lažjo odločitev bomo imeli v kozarcih tri različna vina, vsa iz kvevrov. Kaj pa je zdaj to? Bomo razložili.

 

Večer bova povezovala, kot zmeraj, jaz in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Datum: 25. november 2015 ob 19h

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s