Zadnji kolumni za Večer in Grazio

Prejšnjo nedeljo, 16. decembra, je v nedeljskem Večeru v rubriki Ona/On izšla že moja 44. kolumna; v trafikah pa lahko že nekaj dni najdete tudi novo Grazio, dvojno številko za januar in februar, v kateri je že moja 56. kolumna. Za Večer sem redno pisal od 3. maja 2015, za Grazio pa že od avgustovske številke leta 2013. Oboje je bilo kar precejšen izziv; tako predpisane teme kot svoboda praznega virtualnega lista – z obojim sem imel včasih velike težave, spet drugič sem besedilo spisal v pol ure. Mislim, da sem napisal tudi nekaj zelo dobrih tekstov. A mislim, da je bilo tudi dovolj. Obe uredništvi sem že pred časom obvestil, da zaključujem, zdaj obveščam o tem tudi vas – to sta torej moji zadnji redni mesečni kolumni. Hvala obema urednikoma, posebej Špeli Štamol, urednici Grazie, s katero sva res odlično sodelovala, kljub mojih zamudam. Predvsem pa hvala vsem vam, ki ste me brali in spremljali. Kar nekaj časa sem tuhtal o tem in v letu 2019 bi se rad vrnil k daljšim tekstom, morda celo h knjigi, in za to pisanje bom potreboval ves preostali prosti čas in energijo, ki ju ne porabim že za druge reči. Hvala še enkrat, za slovo pa še odlomka iz obeh kolumn, najprej iz Večera o dekadenci, nato še iz Grazie o veselem decembru.

V prihodnjih dneh pa bom na spletu že začel objavljati cele kolumne iz Večera, lepo od začetka.

Skoraj ne mine več noben mesec, ne da bi iz mednarodne skupnosti znanstvenikov prišlo takšno ali drugačno dramatično opozorilo o tem, da so nam, če ne bomo radikalno spremenili našega družbenopolitičnega in ekonomskega obnašanja, šteti dnevi. Globalno segrevanje zavzeto pospešuje in stalno preseneča s svojim napredovanjem, ledeniki se talijo hitreje kot sladoled na vročem avgustovskem soncu, gladine morij se nezadržno dvigajo, orkani in hurikani in poplave in požari. Smo na prelomni točki, ko ravno zaradi njihove pogostosti postajamo neobčutljivi za takšne alarme, ko postaja to vsakodnevna, razvlečena zgodba, prazna grožnja – človek se navadi vsega hudega, tudi stalnih napovedi bližajoče se smrti. Poleg tega nekateri v tem sistemu težko razmišljajo že o tem, kaj in kako bodo prihodnji mesec, kje neki bi lahko razmišljali o tem, kaj bo čez deset, dvajset ali trideset let. Preveč abstraktno.

 

»Zakaj si tako žalosten?« sem pogosto slišal, ko sem v mlajših letih na kakšnem sobotnem žuru v lokalni diskoteki za trenutek posedel v kotu in iskal trenutek miru in tišine, predaha. Na ta račun sem včasih ujel kakšno punco, zato se v resnici nisem imel čez kaj pritoževati. Nikoli nisem bil kaj prida osvajalec, in pravzaprav je bilo na koncu čisto vseeno, ali se s punco mečkam, ker sem pristopil k njej s kakšno prežvečeno, pretirano samozavestno frazo, ali zato, ker ima sindrom bodisi Matere Tereze bodisi zgolj matere. Punce imajo pač rade skrivnostne tipe, ki se znajo tudi sredi družbe zamisliti nad bivanjem in sploh vsem, ki dajejo vtis, da jih preganja mračna preteklost. In ko so ponavadi ugotovile, da sem razmišljal kvečjemu o tem, ali naj naročim še eno rundo ali grem kar domov spat, je bilo že prepozno (zanje). Res pa še danes ne vem čisto točno, zakaj vsi mislijo, da sem slabe volje ali žalosten, kadar sem dlje časa tiho oziroma pasiven. Vem, da sicer dajem vtis nekoga, ki je vedno dobre volje in za hece, ampak očitno je to samo, dokler govorim in sem glasen. Kakor hitro pa to izklopim, je moj »resting face« menda izraz ranjenega mucka, ki ga je treba pocartat, ali kaj. Zdaj, ko ne hodim več na žure in ko taka vprašanja, žal, ne vodijo več v crkljanje, je pa res samo še izredno nadležno. Na družinskih kosilih, praznovanjih in sprejemih moram vseskozi zatrjevati, da sem v redu, da nisem žalosten, da me ne muči svetobolje in da ne bom pravkar napisal sonetnega venca ter da res ne rabim njihovih nerodnih poskusov, da bi me spravili v dobro voljo. Ker sem čisto v redu, hvala.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s