Zarota

Internet je odlično orodje, s pomočjo katerega se združujejo norci vseh dežel. Če se malo sprehodite po bolj zakotnih in temačnih predelih svetovnega spleta, boste kmalu spoznali, da ljudje verjamejo sila čudaške reči. Te tako imenovane »teorije zarote« pravzaprav v zadnjih letih iz različnih razlogov vse bolj vztrajno kapljajo v ospredje. Gotovo je kdo med vašimi znanci na družabnih omrežjih že delil kakšno stran, ki je svarila pred kondenzacijskimi sledovi, ki jih za sabo puščajo letala? Ker so baje strupi, s katerimi nas oblastniki držijo pod nadzorom. Ali pa pred cepivi, ki naše otroke spreminjajo v avtiste? Ker to zdravniki dobro vedo, a zaradi profita prikrivajo. Ja, prav vsi zdravniki na svetu. Posebno v ZDA se zdi, da nekateri ne verjamejo več v nič, česar ne morejo prebrati v Bibliji oziroma na Trumpovem tviterju: Kennedyja je ubila CIA, newyorška dvojčka je zrušil kar Bush sam, Armstrong ni nikoli pristal na Luni, globalno segrevanje je zarota severnih medvedov … Obstajajo celo ljudje, ki verjamejo, da svet v resnici upravljajo kuščarjem podobna vesoljska bitja. Brez heca.

No, ko se boste nehali smejati, naj vam nekaj zaupam. Pridite bližje. Še bližje. Tako, ste sami? Ste prepričani, da tista ženska, ki leži na brisači zraven vas, v resnici spi in da skrivaj ne bere teh vrstic? Dobro. Previdnost ni nikoli odveč. Torej, če ste sami oziroma če nihče drug razen vas ne bere tega: vse to, kar sem opisal zgoraj, so v resnici samo slepe ulice, v katere nas nalašč usmerjajo. Zakaj? Pridite še mičkeno bližje. To počnejo zato, da bi prikrili Največjo in Najhujšo in Najglobalnejšo zaroto v zgodovini človeštva. Pazite tole: poletne glasbene uspešnice so virus.

Čakajte, čakajte! Dajte mi minuto. Naj vam razložim. Odgovorite mi na štiri preprosta vprašanja. In če vas potem ne bom prepričal, v redu. Pripravljeni? Okej. Prvič: A se imate za pametnega človeka? Seveda! Drugič: Menite, da imate izoblikovan okus za glasbo? Seveda ga imate! Tretjič: A obstaja v tem in vseh vzporednih vesoljih še kaj bolj bedastega od poletne glasbene uspešnice? Seveda ne! No, in če vas zdaj vprašam, četrtič: Zakaj že celo poletje ne morete iz glave spraviti refrena tistega neumnega komada? Aha! Kako katerega? Katerega neki?! De-spa-cito. No, pa imate! Se vam že poje. Sami ste hoteli, nisem jaz nič kriv! Se vam že rola v glavi in tako bo še cel dan, pa čeprav poznate samo eno besedo refrena, ki je hkrati seveda – to ni naključje! – tudi naslov komada. In kakor hitro jo boste zapeli na glas ali samo malo pobrundali melodijo, se bo zataknila v glavi že tisti ženski na brisači zraven vas; ali partnerju ali otroku ali sladoledarju ali pač naključnemu mimoidočemu. Ker to je virus in je močno nalezljiv; dovolj je že kak zlog, en takt. Na balkonu med obešanjem perila zamrmrate De-spa- in čez pol minute že slišite soseda, kako štiri nadstropja nižje erotično miga z boki in zraven kriči: bonito bonito!

Nisem še povsem na jasnem, kdo in zakaj to počnejo, ampak nobenega dvoma ni, da nam nekaj počnejo. Vse preostalo leto poslušam alter rock, sploh pa ne glasbe z besedilom, ki je sestavljeno iz manj besed kot deklaracija na konzervi paštete, in s kompleksnostjo melodije, kot jo dobiš z udarjanjem pokrova po konzervi paštete. Da niti ne omenjam, da prebiram zahtevno literaturo, pišem kolumne in se sploh ukvarjam z zapletenimi rečmi. Potem pa pride poletje in na radiu dvakrat ali trikrat slišim nek skrajno neumen komad, ki ga zasovražim že prvič, a se ga po tretjem slišanju nikakor ne morem več znebiti iz glave. Poskusil sem že vse: na predvajalnik sem si vrgel najbolj glasen in nažigaški komad, kar ga premore moja zbirka (in moja zbirka premore marsikaj) – nič; pokril sem si ušesa in recitiral Sonetje nesreče – nič; glavo sem za deset minut potisnil pod mrzlo vodo – nič; pet minut sem se zaletaval z glavo v zid – nič ne pomaga! Vsakič, ko sem že pomislil, da mi je morda uspelo, je nenadoma noga začela sama udarjati po taktu, glava se je zazibala sem in tja, boki so se zavrteli, če so imeli dovolj prostora, in zopet: de-spa… Pa mi vi povejte: Kaj je to drugega, če ne neka dobro premišljena, zlobna globalna zarota?

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s