Čakanje

O človeku ogromno izveš, če ga kdaj opazuješ, kako čaka. Kadar sedim kje v kakšni čakalnici, vedno z zanimanjem opazujem druge okrog sebe. Res so to mojo zabavo v zadnjih letih nekoliko pokvarili pametni telefoni, a kljub tem napravicam se v čakalnicah sveta še vedno razkrivajo značaji ljudi in posredno tudi razni simptomi družbe. Pred vrati zdravniške ordinacije je tako še bolj od enciklopedije bolezni in poškodb, značilnih za tukaj in zdaj, zanimivo, kako se ljudje spoprijemajo z enim največjih strahov našega časa – praznim tekom časa. Ker ne le, da živimo v družbi, ki po božje časti produktivnost, ampak imamo tudi neskončne možnosti, da se lahko zmeraj z nečim zaposlimo, da se čas nikoli več zares ne ustavi, ampak šiba naprej s svetlobno hitrostjo. In če bi Dante Božansko komedijo pisal danes, bi bila v devetem krogu pekla čakalnica, kjer te v neskončnost pošiljajo od enega okenca k drugemu, zahtevajoč vedno nove formularje in fizična potrdila za stvari, ki so že itak v sistemu. No, ali pa bi bila tam schengenska meja, grešniki pa v avtomobilih z družinami na poti na hrvaško obalo. Po mojih izkušnjah opazovanja v grobem obstaja pet tipov čakajočih, ki se vsak na svoj način spoprijemajo z dolgočasnostjo čakanja.

»Divjak« je človek, ki ne zmore niti sedeti pri miru. Če ne potresava z nogo, potem bobna s prsti, če ne bobna s prsti, potem se ziblje na stolu ali preseda, ves ta čas pa bega z očmi od enega kota do drugega in spet do vrat. Ali pa koraka sem ter tja po hodniku in dela živčne še vse prisotne.

»Pasivni agresivnež« je nekdo, ki se bo ves čas na glas pritoževal, vzdihoval, pogosto celo preklinjal, s teatralnimi gibi gledal na uro in po drugih čakajočih, klical ženo, moža, brata, soseda, lokalnega slaščičarja in mu pripovedoval, kako dolgo že čaka, in se ves čas obnašal, kakor da hodi po robu, da manjka samo še ena mala provokacija, pa bo skočil domov in se vrnil z mitraljezom. Toda če ga preslišiš, je navadno povsem neškodljiv. Je pa spet res, da se bo zelo potrudil, da ga bo težko preslišati.

»Duhovitež« je podoben pasivnemu-agresivcu, le da svojo nestrpnost prenaša v sarkastične pripombe in pripovedovanje izrabljenih vicev. Manj kot bo duhovit, bolj vztrajen bo v svojih poskusih.

»Introvertiranec« se bo usedel čim dlje stran od drugih in se ne bo premaknil niti za milimeter, dokler ne bo na vrsti. Če res čakate pri zdravniku, boste v skušnjavi, da bi preverili, ali še sploh diha. Poiskal bo neko točko v prostoru in se brez misli zastrmel vanjo, kot zombi po odličnem obroku, ki ga ne zna ceniti, ker je pač zombi in možgane jé, ne uporablja.

»Klepetavec« bo, kot pove že ime, skušal klepetati z vami in vam bo, ne glede na to, ali čakate pol ure ali pet minut, povedal vso svojo življenjsko zgodbo, od rojstva do tistega trenutka, ki ga je privedel tja, pri čemer bo neprestano vrtal po intimnih podrobnostih vašega življenja. Kakor da bi se, če bi za hip utihnil, utegnil zamisliti nad svojim življenjem – tega pa nikakor noče.

Tem petim tipom lahko sicer dodamo še tip čakajočega, ki to nikakor ne želi postati. Saj ga poznate; »Človek z enim vprašanjem«, ki ima »samo eno kratko vprašanje, če lahko, takoj bom« in bi se rad prerinil prek vrste, torej sploh ne čakal, potem pa se seveda izkaže, da je to moralo biti neko hudo eksistencialno vprašanje o smislu življenja in sploh vsega, saj ga ni bilo ven najmanj tri četrt ure.

No, jaz pa moram priznati, da pravzaprav rad čakam. Ne le zato, ker se med opazovanjem vsega opisanega dogajanja izredno zabavam; ampak prav zaradi tega, ker se dandanes čas ustavi samo še med čakanjem. Ker imam zmeraj pri sebi najmanj eno knjigo (čeprav po navadi vsaj dve oziroma na elektronski knjigi vsaj trideset), se nikoli ne dolgočasim in nimam nikoli občutka, da čas teče v prazno. Če pa se že zgodi, da nimam knjige ali pa ne morem brati (ker čakam skupaj s kakim »duhovitežem«, »pasivnim-agresivcem« ali »klepetavcem« …), pa pač … sedim in premišljujem. In je tudi to pravzaprav čisto fino. Pa še pomaga proti staranju.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s