Zima

Zima je dober preizkusni kamen, s katerim lahko hitro ugotovite, kako odrasli ste oziroma koliko je v vas še otroka. Sredi decembra, s prvim resnim mrazom in snegom, poteka neka nevidna meja, ki deli ljudi na dve vrsti. Če jo zmorete prestopiti in ohraniti dobro razpoloženje, potem bodisi še niste odrasli bodisi vam je uspelo odrasti, ne da bi vas to povsem zadušilo. Pa ne govorim o kakšni otroški »nedolžnosti« in »prvinskosti« – če verjamete v nedolžnost in nepokvarjenost otrok, potem ni dvoma, da ste že totalna starina. Govorim o tem, da sveta pač še ne jemljete tako presneto resno in tragično, da bi vsako najmanjšo stvar, ki vam iz tega ali onega razloga ni všeč, doživljali kot zaroto kozmosa proti vam osebno. Govorim o tem, da manjše in večje sitnosti jemljete kot sestavni del življenja. Otroci to vejo in znajo bolje kot odrasli, saj so v vsem odvisni od odraslih, ki zanje predstavljajo točno tako sitnost. In pozimi se hitro pokaže, kdo je človek te in kdo one druge vrste.

Ker poletja pač ni težko imeti rad, tudi pomladi in jeseni ne. Če katerega od teh treh letnih časov ne marate, ga lahko tudi preprosto ignorirate. Kot da ga ni. Toda zima … Zdi se, da zime ni le težko ignorirati, ampak je težko doseči, da je ne zasovražite. Jasno, ko pade prvi sneg, vsi planejo na ulice ali pa se ustavijo sredi opravkov in nastavijo prvim snežinkam. Oh, kakšna romantika, kako lepo se vrtinčijo v zraku in stopijo na vašem nosu, juhuhu in tako naprej. Toda pri večini odraslih ta romantika traja samo do tistega trenutka, ko snežinke nehajo zgolj padati in se na tleh zgostijo v resen sneg, zatem pa pritisne peklenski mraz. Potem nasmeh na obrazu dobesedno zamrzne.

Začnejo se nevšečnosti, ki zaustavijo normalni tek življenja. Zjutraj je treba vstati vsaj pol ure prej, da skidate sneg in postrgate led s stekel avtomobila, preden se lahko sploh odpravite v službo. Če imate srečo, so cestne službe opravile svoje in so ceste dobro splužene, a je kljub temu treba voziti previdno. In. Tako. Zelo. Počasi. Če greste peš, ni mnogo bolje – spet je treba vstati pol ure prej, da nase navlečete vse tiste sloje oblačil, ki ob pravem mrazu itak ne pomagajo kaj preveč, tako da v službo pridete enako prezebli in mokri, kot če bi se oblekli pol manj. Pri tem pa je treba na poti do tja nenehno paziti, da vas ne preluknja katera od ledenih sveč, ki visijo z žlebov, ali da vas ne zasuje sneg, ko se v plazovih vsiplje s streh. Sneg v mestu se pospešeno spreminja v sivo, smogasto in umazano plundro, ki vedno nekako najde pot v čevlje ali škornje; kar pa je še vedno bolje kot led, ki ga je nemogoče prehoditi, ne da bi vmes malo zaplesali. V službo odhajate v temi in tudi domov se vračate v temi. In ko se vrnete domov, je treba nenehno kuriti. In kamor koli pridete, se je treba nenehno slačiti, pa spet oblačiti; nujno je paziti, da se ne prehladite, ker iz službe zaradi enega navadnega prehlada gotovo ne boste izostali, toda smrkanje in kašljanje vam lahko hitro načneta živce.

Da niti ne omenjam sto drugih neprijetnih obveznosti, ki niti nimajo zveze z zimo kot tako: treba je kupiti neko malenkost za vašega očeta, pa želeli bi biti inovativnejši, kot da kupite paket pene za britje, vodice za po britju in moškega gela za tuširanje, s čimer si samo vzbudite slabo vest, saj boste na koncu kupili točno to; vse nakupe morate skrbno načrtovati osem dni vnaprej, če ne želite obtičati v največji gneči in se pol ure prepirati, kdo je prvi opazil zadnji kos pršuta na polici; skrivati se je treba pred gasilci, policisti in vegetarijanci, ki vam v digitalni dobi želijo prodati svoje papirnate koledarje … In ob vsem tem morate biti še veseli in srečni, če ne želite, da vas razglasijo za depresivne. Saj je vendar veseli december! Praznični čas veselja.

Če sredi vsega tega še vedno ohranite dobro razpoloženje, potem vam je res treba čestitati. Res ste ohranili otroka v sebi. Ali pa v čaju, ki ga nenehno pijete, nista samo med in limona …

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s