Brez dopusta = pekel

Ni malo takih, ki celo leto pridno in zavzeto delajo, ker imajo pred očmi neprestano en sam cilj: poletni dopust. Tudi najbolj dolgočasne in zahtevne službe dobijo smisel tisti trenutek, ko lahko na koledarju z rdečim flomastrom označijo dan odhoda. Z zasanjanim strmenjem v tisto točko potrpijo marsikaj; nesposobnega šefa, lene sodelavce, pokvarjen avtomat za kavo, prometni zamašek na poti domov, nadure, pisanje finančnega poročila … Tolaži jih misel, da bo vse to pozabljeno še tisti trenutek, ko bodo prvič pomočili noge v hladno Jadransko morje in občutili poljub slanega vetra na golem popku. Ah, dopust … Dopust ohranja ljudi psihično zdrave in jim vrača vero v raj. Dopust je svoboda in brezskrbnost. Med letom smo delavci, šele med dopustom pa postanemo spet ljudje.

Poletje brez dopusta je pekel. Vsi prijatelji, kolegi in celo bežni znanci, ki jih čez leto, ko so doma, niti opazite ne, so zdaj na dopustu in zvečer nimate s kom na pijačo. Družabna omrežja se utapljajo v fotografijah srečnih ljudi, ki so na dopustu – pojma nimate, kako najdejo čas za vse to objavljanje, ko pa se imajo tako čudovito. Zjutraj smo imeli plažo skoraj zase, piše sodelavec ob fotografiji čudovite peščene plaže, na kateri je – prav res – videti skoraj samo njega z ženo in tremi mulci, vi pa upate, da je to zato, ker so preslišali opozorilo o prisotnosti strupenih meduz. In ko čez nekaj ur napiše: Preden gremo na kosilo, pa še sladoled, guglate, kako pogosta je okužba s salmonelo v tistih krajih. Lahko bi se sicer vse poletje izogibali spleta, a ne bi veliko pomagalo, ker vas trpinčijo tudi z razglednicami – in kdo pri zdravi pameti še pošilja razglednice, lepo vas prosim! Pa še iskat si jih morate iti v sosedov nabiralnik, ker je stalni poštar seveda na dopustu, študent, ki ga nadomešča, pa se ne znajde. Ali pa ni dovolj pozoren, ker s počitniškim delom nabira denar za dopust.

Sicer pa je vse mesto videti kot po invaziji kradljivcev teles. Kamor koli pridete, so vrste, ker jih povsod dela premalo ali ker redne delavce nadomeščajo čudaki, ki so ostali doma. Kot da to samo po sebi še ni dovolj, dodatno gnečo dela invazija druge vrste – turisti. Množica vesoljčkov, ki se nepričakovano ustavljajo, da bi fotografirali ali pogledali na zemljevid, kje, za vraga, so, ali pa se obračajo kar sredi pločnika kot vrtavke, da se neprestano zaletavate vanje; in preden pridete, kamor ste želeli, znate povedati oprosti v 18 jezikih. Pa vendar jim težko zamerite. Oni so na dopustu, vi pač niste. V mestu v času dopustov ni nič tako, kot bi moralo biti. Nenadoma je vse v ekstremih: ali je tako vroče, da si lahko jajca za zajtrk spečete kar na časopisu, ki ga listate zraven; ali pa pada toča v velikosti jajca. Ali se za vami po mestu vleče mokra sled od potu, ki teče z vas; ali pa se v trgovini skrijete v zamrzovalnik, ker imajo klimo nastavljeno na tako nizko temperaturo, da je še pri sladoledu topleje.

Prikrajšani ste tudi za najmanjši užitek: knjižnice so izropane vseh uspešnic, ostali so vam samo še debeli ruski romani, ki so jih pisatelji pisali na prisilnem delu – tak roman pa bi lahko ta trenutek napisali tudi sami; v trgovinah ne zmorejo sproti polniti hladilnika, zato je vsa pijača topla in morate na tisto nujno pivo v bližnji lokal, kjer pa se za vsakim omizjem pogovarjajo samo o tem, kam bodo šli na dopust … Ne le mestu, vsemu svetu se je odklopilo. Na televiziji same ponovitve oddaj, ki jih tudi čez leto ne gledate, nobenega športa, filmi nikoli niso bili ne vem kaj, na dnevniku pa je sezona kislih kumaric – vse, na kar lahko upate, je kakšen cunami ali orkan na drugem koncu planeta. Toda tudi to ne more skriti dejstva, da je prava katastrofa ostati brez dopusta. Ni druge, kot da stisnete zobe in si na koledarju označite vikende – nekako boste že pririnili do naslednjega leta. In do svojega dopusta.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s