Družabnost

Vsi ljudje pač nismo posebno družabni. Je to res tako težko razumeti? Imel sem kolegico, ki je potovala po vsem svetu in se vračala z nešteto novimi prijateljstvi, pa tudi tu je vse dneve dirjala od enega do drugega obiska, od enega druženja do drugega žura ter tako včasih tudi zamudila kup ljudi, ki so jo iskali doma, ker so prišli k njej na obisk, druženje ali žur. Kar je čudovito. Brez vsake ironije. Res čudovito. Biti človek, ki z lahkoto sklepa nova znanstva in prijateljstva in čuti močno potrebo po druženju z drugimi, včasih povsem različnimi ljudmi. To znajo biti, kot moja kolegica, izjemno sočutne in prijetne osebe, vedno pripravljene pomagati, odprte za drugačnost in nova doživetja. Torej, čudoviti ljudje. In ne le da čuti hrepenenje po stiku, tak človek mora tudi »nositi srce na rokavu«, kot temu prikladno pravijo Američani. Moraš biti oseba, ki se zlahka odpre drugim. Nekateri preprosto nimamo te potrebe in nismo te vrste ljudje.

Če pogledam svoje družabno življenje, je podobno znameniti seriji Pet prijateljev. Le da naše pustolovščine ne obsegajo lova na zločince in da vseeno manj jemo. Kar hočem povedati, je, da med svoje prijatelje štejem kakšne štiri ljudi in psa in to je to. Gre za ljudi, s katerimi sem spletel najmočnejše vezi, in čeprav jih morda ne vidim tako pogosto, kot bi si želel – ker smo razseljeni –, povsem zapolnjujejo vse moje potrebe po družabnosti in bližini. Zato ne hodim po svetu z velikim neonskim napisom Bi bil moj prijatelj? na čelu, se ne potikam neprestano po žurih, ne ogovarjam neznancev in nimam namena siliti novega kolega, da gre z mano na pijačo, da se bolje spoznava. To ne pomeni, da ne povem svojega mnenja, da pred znanci in kolegi nisem odkrit ali da se pretvarjam, toda večinoma se raje držim ob strani, med popolnimi neznanci pa veliko molčim in poslušam. Moj intimni, notranji svet, moje doživljanje in čustva, moja zasebnost pa so vendarle stvari, do katerih imajo dostop zgolj moji najbližji; tisti, ki sem jih v dolgih letih spoznal do obisti in jim zaupam. Vsak človek je, se mi zdi, tudi nekakšna skrivnost – in skrivnost je uničena, kakor hitro zanjo ve preveč ljudi.

Toda ko sem poskušal to pojasniti omenjeni kolegici, sem naletel na nejevero in pomilovanje. V njenih očeh sem obveljal za strašno osamljenega in žalostnega. Mojo nedružabnost si je razložila kot sramežljivost in plašnost. Kar morda niti ni tako iz trte izvito, saj sem bil kot otrok tako eno kot drugo in težko je danes trditi, da moj manko potrebe po družbi ni posledica moje preteklosti. A naj bo s tem tako ali drugače, nikakor se ne morem strinjati, da je to, kar čutim, nekakšna napaka. Nekakšna ljudomrznost in čudaštvo. Da se vrednost človeka ocenjuje po tem, koliko prijateljev ima in koliko razkrije o sebi. Ali da sem takrat, ko sem sam, osamljen. Enako nepravično bi bilo trditi, da moja kolegica v bistvu ne počne drugega, kot nenehno beži pred sabo.

Pravzaprav menim, da nam malo več tovrstne zaprtosti vase niti ne bi škodilo. Danes tako ali tako s preveliko lahkoto delimo z vsem svetom svoje najbolj zasebne reči – na družabnih omrežjih objavljamo fotografije svojih otrok, zapise svojih strahov, hrepenenj, želja, v trgovinah uporabljamo kartice zvestobe, zaradi katerih vedo, da smo kupili test nosečnosti, ali mazilo proti glivicam, ali cele tone čokolade in erotično revijo … Razgaljamo se za všečke in popuste ter izgubljamo občutek za mejo med zasebnostjo in javnim, za to, kdo so naši resnični prijatelji in kdo samo ljudje, s katerimi smo obkroženi in ki morda niso tako zaupanja vredni, kot si predstavljamo. Kolegica se je tega naučila na precej krut način, ko je neko kočljivo osebno zadevo povedala napačnim ljudem. Zdaj me morda razume veliko bolje, ni pa več tisti čudoviti človek kot pred leti.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s