O ljubezni

Ljubezen v knjigah in filmih ima samo dva obraza: cmeravega in še bolj cmeravega. Če gre za lahkotnejšo zgodbo, ki nas ob branju ali gledanju ne želi utrujati še z razmišljanjem, potem gre po navadi nekako takole: Fant in dekle se srečata. Na prvi pogled se ne preneseta, toda okoliščine ju prisilijo v to, da se nekako morata. Sčasoma, morda šele na koncu, le ugotovita, da drugi ni tako napačen. Morda je to celo to? On bi pravzaprav lahko bil pravi zanjo in ona prava zanj! OMB, v resnici sta se zaljubila, samo priznati si še morata! Daj, zinita že kaj, a res ne vidita, da je ljubezen vzajemna?! Toda, joj, tik preden lahko zapojejo poročni zvonovi, pride do nesporazuma, ki ju loči v jezi in razočaranju. Konec je … Konec? A se nista naučila, da se je za pravo ljubezen treba potruditi?! Eden od njiju nato odvihra skozi vrata in teče po dežju ali pa pride zadnji trenutek na letališče (In nekako celo mimo kontrole ter vse do prostora za vkrcavanje – halooo, moč ljubezni, kajne?!). Šele takrat si lahko povesta, kaj v resnici čutita. Smrk smrk, vzdih, smrk smrk. Če pa gre za zahtevnejšo zgodbo, ki naj bi nas impresionirala s svojo globino in intenziteto, potem gre po navadi nekako takole: Fant in dekle se srečata. Različna sta si, a se že na prvi pogled ujameta. On je poštirkan poslovnež, deloholik, ki nima časa za ženske, četudi te vzdihujejo po njem. Ona je malo zmedena, inteligentna in sarkastična ženska; na prvi pogled nič posebnega, toda če se počeše, osupljivo čedna. Njuno razmerje je divja vožnja presenečenj. On se zave, da je potreboval nekoga, ki bi mu ustaljeno življenje postavil na glavo in mu pokazal, kako polno živeti. Ona je odkrila, da on ni moški, ki bi jo lahko prizadel. Toda! – o, ne! – nad njo visi temna senca! Pozitivnim presenečenjem sledi grozljivi šok: ona je na smrt bolna. Njuna ljubezen je bila čudovita, a kratke sape. Ona umre, on ji bo ostal večno zvest. Smrk smrk, vzdih, smrk smrk.

Variant enega in drugega je seveda neskončno, a zdi se, da je osnova vedno enaka: romantične komedije in ljubiči ljubezen opisujejo kot iskanje popolnega partnerja, kot premagovanje povsem zunanjih ovir na poti do idealne ljubezni; v romantičnih dramah in resnejših ljubezenskih romanih pa je ljubezen sicer lahko lepa in topla, a samo kadar je minljive narave in obsojena na propad. Prvi so že tolikokrat preigrali vse klišeje in stereotipe, da si lahko gledalec na ustreznih mestih vnaprej pripravi robčke, saj točno ve, kaj se bo zgodilo; drugi od Tristana in Izolde, srednjeveških vzorov za Romea in Julijo, v skoraj tisoč letih niso pogruntali ničesar, kar bi lahko bolelo tako, kot boli zlomljeno srce. A nekako je vse to seveda razumljivo – to so vendar zgodbe. In te potrebujejo razgibano dogajanje, ki nas ne dolgočasi, ampak vleče naprej, zaplete in prepreke, v soočenju s katerimi se junak razvija; zgodbe potrebujejo čustva, da se nas dotaknejo, ter konec, v katerem se smiselno zaokrožijo. Zato je zgodba o ljubezni, ki je že prerasla zaljubljenost in ki je srečna v svoji povprečnosti, na platnu ali papirju nekaj povsem nemogočega.

Zamislite si namreč takšno zgodbo: On in ona hodita v službo in odplačujeta kredit za stanovanje in dva avtomobila. Ko otrok zaspi, pogledata kakšen film in se dogovorita, kdo bo naslednji dan peljal otroka v glasbeno šolo in kdo šel v trgovino po špecerijo. Čez vikend gredo na obisk k starim staršem ali, če je lepo vreme, na sprehod v park. Včasih se spreta, ker on vedno pusti drobiž v žepu hlač, ko jih da v pranje, ali ker ona ne zna zapreti vrat, ne da bi z njimi zaloputnila. Toda ti prepiri niso nič usodnega ali posebnega. Ljubita se, toda brez odvečne drame in spektakla. In tako iz dneva v dan do upokojitve in smrti v pozni starosti … Smrk smrk …? Kdo bi to bral ali gledal? Ljubezen v resničnem življenju je dolgočasna in zahteva preveč truda. In ni za cmerave ljudi.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s