Kaj pa pešci

Vem, da imamo pri nas velike težave s cestno kulturo; z nestrpnimi, objestnimi, alkoholiziranimi vozniki, z vožnjami v napačno smer po avtocesti, z neupoštevanjem ali nepoznavanjem prometnih znakov in cestnoprometnih predpisov, s parkiranjem po pločnikih in na mestih, rezerviranih za invalide, itd., toda – kaj pa pešci?! Dobro, morda sem pri tem nekoliko pristranski, ker sam pač ne vozim, pa vendar vas sprašujem: kaj pa pešci?! Kaj, za vraga, je narobe s pešci?

Če človek posluša javne debate o prometu, bi si mislil, da pešci vanj sploh ne spadajo. Zato seveda ni naključje, da se veliko pešcev tako tudi obnaša; kot da je promet nekaj, kar njih niti malo ne zadeva, nekaj, kar se mora uklanjati njihovi (samo)volji. »Ah, do prehoda za pešce je še celih šest metrov, čez cesto bom skočil kar tule!« In potem seveda stečejo na cesto, ne da bi to kakor koli nakazali. Ne poiščejo očesnega stika s šoferjem bližajočega se vozila, da se prepričajo, da jih vidi in bo ustavil. Na cesto skočijo nenadoma, kot da poskušajo pretentati zasledovalce, ali pa stopijo na cesto izza parkiranega avtomobila, kakor da bi se tja teleportirali z vesoljske ladje … Najbolj pa mi gredo na živce starši, ki otroka učijo prečkati cesto takole: »Najprej pogledaš levo, potem desno, potem spet levo, potem pa stečeš čez cesto!« Zakaj, hudiča, bi bilo treba čez cesto teči? Ker vozniki s podiranjem otrok dobijo posebne točke za popust pri pogrebnih podjetjih? Pešec je suveren udeleženec prometa in tako naj se tudi obnaša. Nihče ga ne bo kar povozil, če se bo v prometu znal ustrezno vesti. Slovenski vozniki sicer res ne slovijo kot najboljši na svetu, ampak mogoče je del težave tudi to, da se v prometu vsi bojijo drugih, nihče pa ne pomisli na to, da bi tudi drugi utegnili imeti dober razlog, da se bojijo njih, naj so za volanom ali gredo peš.

Toda najhuje je pešcu med pešci. In nikdar to ne pride tako do izraza kot v dneh neprestanega dežja, ko se nam po malem vsem mudi. Okej, sem pač tiste vrste človek, ki ne spremlja obsedeno vremenske napovedi, pa že tako ne maram nositi dežnika, ker ne glede na to, ali ga človek ima ali ne, je na koncu vseeno ves moker; to je moja težava, priznam, a vseeno. Naj mi kdo pojasni, v čem je trik, da se ljudje, ki imajo dežnik, stiskajo pod napušči hiš? A vaš dežnik slučajno pušča? Potem ga pač pustite doma, ni pa mi treba izpahniti očesa z njim, ko se vam moram umikati na poti po mestu; ker vi se – bog ne daj – seveda ne boste umaknili, saj niste nori, zmočite lahko dežnik! Umakniti se drugim pešcem zahteva ne le določeno obzirnost, ampak že najmanjše zavedanje, da drugi sploh obstajajo. Tudi sam grem rad na sprehod, da premislim kako posebno perečo stvar, toda zatopljenost nekaterih ljudi vase meji na avtizem. Se opravičujem, toda če niste turist na ogledu našega prekrasnega mesta ali ne vadite vojaškega marša, ni nobenega racionalnega razloga, da bi po pločniku hodili z ramo ob rami, tako da človek, ki vam noče dihati za ovratnik ali se mu mudi mimo vas, ne more drugače, kakor da steče okrog po robu ceste. In dragi upokojenci, če srečate znanca iz otroštva, ne bodite tako skopuški, da morata vso življenjsko zgodbo – od tedaj, ko sta kot mulca skupaj lovila žabe v vaški mlaki – obnoviti točno pred vhodom v trgovino ali urad, na vrhu stopnic ali na vogalu ulice ali … Za božjo voljo, povabite ga na pijačo; vem, pokojnine so nizke, ampak za špricar menda že bo. In vi, dragi najstniki, če ne nastopate v kakšnem hudem videospotu ali filmu in če okrog vas ne skačejo snemalci, niste središče sveta in se lahko tudi vi kdaj umaknete naproti prihajajočemu, vsaj z ramenom, ker ni človeka, ki bi se želel zaletavati v vaše mozolje. In če med hojo telefonirate, vam to ne podeljuje nobenih posebnih licenc, ker ste tako ali tako vseskozi na hudičevem telefonu!

Skratka … Pešci! Vem, da ekologija pravi, da ste v redu ljudje, ker ne onesnažujete zraka z izpušnimi plini, toda to še ne pomeni, da nekateri med vami niste večji kreteni od voznikov!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s