Zmrznjen roman

Zgodi se, da se bralec nehote, kot bi staknil prehlad ali kaj podobno nenevarnega in prehodnega, naleze sloga knjige, ki jo je nedavno prebral. To dandanes, ko pisatelji nimajo sloga ali je pač njihov slog nekaj nenevarnega in prehodnega, sicer ni tako pogosto. Dandanes je stakniti kaj takega med branjem sodobnega slovenskega romana redko in srečno naključje. V nasprotju s tem je pogosto in usodno – če ne za pisatelja, pa za bralčev literarni užitek –, da je druga knjiga nekoga, ki se je s prvencem »prebil na sceno« in »navdušil bralce in kritike« in kar je še teh sezonskih obolenj, neprimerno slabša od omenjenega prvenca. Raclette sicer ni »neprimerno« slabši od Smreke, bukve, lipe in križa, temveč povsem primerno slabši.

Primernost je problem te knjige. Kritika vsega in ničesar naenkrat – vegetarijanstva, kapitalizma, hipsterstva in institucij, ki se ukvarjajo same s sabo –, ki jo poraja brezdelno tuhtanje primerno ciničnega, a še vedno buržujskega intelektualca, ki ima težave s svojo muhasto in nezadovoljeno drago: vse to je res izredno primerno za sodobni slovenski roman. Bralec je potolažen, ker bere nekaj, kar mu je znano in kar je zato tudi nenevarno in prehodno. Toda kaj vse te politično kvazi-nekorektne zastranitve pomenijo, dodajo temi, zgodbi, likom? Zgodilo se je natančno osemkrat, da sem se med branjem romana zares od srca nasmejal. Osem mest torej, kjer je duhovitost na ravni srčnega prvenca in ni prehlajeno duhovičenje, ko skuša Borut Golob 2012 posnemati Boruta Goloba 2009 in biti za vsako ceno spet všečen bralcem. Ta bralec se je potem večinoma nasmihal in še pogosteje nevšečno kihal. Pa ne zaradi svežine ali ostrine.

Borut Golob je v želji, da bi ostal svež in oster, kot se mu je zgodilo v prvencu, pustil Raclette predolgo v hladilniku.

 

Info o knjigi:

 

Borut Golob: Raclette. Modrijan, zbirka Bralec, Ljubljana 2012, 198 str., 13,70 €.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s