Uživati s slabo vestjo

Ob starejših avtorjih, kakršen je Snoj, imam navadno slabo vest. Njegova »neprozornost«, zamotanost, počasno branje, v katero je bralec prisiljen, so točno tisto, kar manjka sodobni prozi, ki kratke sape hiti proti koncu. To je pisava, ki jo bralec čuti, s katero lahko resnično dela in je zato bolj njegova kot avtorjeva. Literatura, ki ni zgolj zgodba, pač pa tudi ali predvsem jezik. Roman Balkan Sobranie je nadaljevanje dolgega, spoštovanja vrednega, a pogosto namerno prezrtega opusa, tako oblikovno kot tematsko – pogled nazaj, pogosto pripet na avtobiografska dejstva, je tokrat usmerjen na dolge mesece v jugoslovanski narodni armadi. Zgodba je nabita s švejkovskim humorjem, nizajo se anekdote spopada z avtoritetami in usode posameznikov z bratskih republik, predvsem pa boj za ohranitev individualnosti, z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi posameznika vred. Še bolj kot iz dogajanja samega iz pripovedi in pripovedovalčevih komentarjev zavija posmehljiva ironija in peklenski humor, ki se loteva tistega življenja v vojski in nekdanji državi, v kateri se »neumno v tonu, naklonu in številu ujema z grdim«.

No, po drugi strani pa se ob branju nisem zmogel znebiti refleksa, da bi moral vsake toliko spihati prah s strani. Velikokrat sem z današnjo distanco do preteklosti in sodobno senzibiliteto glede Drugega trčil na nekaj, kar je do tega odkrito omalovaževalno ali najmanj zagrenjeno, kar stereotipizira, demonizira in viha svoj kvazievropski nos. In potem se ti takole začne zdeti, da tega niti jezik ne reši, da ni nobene mešanice, kot spravljivo obljublja naslov, pač pa vsak del stoji na svoji strani – še več, zaradi tega dvigneš obrv tudi nad jezikom, ker ti je iz njega, potem ko si ga z veseljem odvil, trdo in monolitno padlo na nogo.

 

Info o knjigi:

Jože Snoj: Balkan Sobranie: Samovzgojni roman ali Ide Tito preko Romanije. Slovenska matica, Ljubljana 2012, 357 str., 27,80 €.

 

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s