Ljubljanske face

Ko berem slovensko sodobno poezijo, jo preberem dvakrat. Prvič takole: vsakdanjost, opisi vsakdanjosti, naštevanje, glagoli, nepovezani prebliski, retorična vprašanja, praznina, dolgčas, dva dolgčasa drug ob drugem, končni preobrat in pančlajn, ki kaže v povsem drugo smer od nakazane, s čimer mi skuša nekako dopovedati, da se pod vsakdanjostjo vsak trenutek dogajajo tektonski premiki. Prvič pač berem ogrodje, obiram okostnjaka, razpoloženje, ki je nezmotljivo sodobno in ga zmeraj pričakujem že pripravno utrujen od predvidljivosti. Lahko je en pesnik, lahko so trije.

Vdrugo se hočem vedno prepričati, ali je občutek splošne zavoženosti vseh stvari posledica slabe ali dobre poezije, poze ali zeitgeista. Drugič berem tole: da beseda uničil nič več ne pomeni; da odrastemo tako, da ugotovimo, da so odrasli drugi; da se takrat nenadoma prestrašimo ob spoznanju, da smo si to življenje izbrali sami, nevede; da je med mimoidočimi najbrž tudi kak propadli literat; da med spanjem človek zamuja filme, ki so takrat na televiziji.

V teh ljubljanskih facah je nekaj pozerstva, nedvomno. Ampak vedno je tako, iskrenost gor ali dol, da je poza tisto, kar pravzaprav živimo iz dneva v dan, ne pa resnica, ki bi si jo želeli vmes. Resnica je, da so vsi odlični pesniki preteklosti začeli tako, da so propadli. Sodobni pesniki pa vsakič, ko primejo za pero, spoznajo, da se jim je to zgodilo že zdavnaj. Ne vem, ali je v tem kak poseben občutek svobode. Če ni ta ulična duhovitost in nonšalantna klepetavost prej posledica procesa delanja, življenja poezije. Sam si pogosto želim, da bi bila sodobna poezija drugačna od Kadavra Hermione Granger, čeprav nekako vem, da ni druge, kot da je, kakršna je. Da je to tiho blaznenje mogoče zapisati samo z zelo navadnimi besedami.

 

Info o knjigi:

Mitja Drab, Tosja Flaker – Berce, Robert Kuret: Kadaver Hermione Granger. Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, spremna beseda Matjaž Juren – Zaza, Ljubljana 2011, 71 str.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s