Junijska in julijska Grazia

V zadnjih tednih sem žal spet precej zanemaril svoj blog, zato tole delim s skrajno zamudo. Če ste slučajno naročeni na Grazio ali pa jo imajo pri vašem frizerju ali zdravniku, lahko v junijski številki preberete moje razmišljanje o tem, kaj bi bilo, če bi mi v naročje nenadoma padel milijon evrov; v julijski pa o t.i. bojevnikih za družbeno pravičnost, ki delajo protiuslugo boju za boljši splet. Odlomka spodaj:

Če bi dobil milijonček …

Če bi nenadoma postal milijonar, bi bil najbrž najbolj dolgočasen milijonar na svetu. Ne le zato, ker mi je do ekstravagantnosti toliko kot do Evrosonga, se pravi, nič, ampak predvsem zato, ker raje celo življenje živim v nekem stabilnejšem udobju kot pa eno leto v norem razkošju. Ker je edina stvar, ki je bolj dolgočasna od stabilnega udobja, ravno noro razkošje. Ste kdaj videli notranjost najdražjih svetovnih hotelov, privatnih letal in jaht, zvezdniških vil, privatnih letovišč? No, vsaj na fotografijah ste jih gotovo, še jaz sem jih. Skratka, v čem takem se lahko prijetno počuti samo nekdo, ki so ga v otroštvu namesto proti davici cepili z razkošjem, pol unče čistega zlata v treh odmerkih, ali pa nekdo, ki je včeraj zadel strašne milijone na lotu in si lahko danes privošči vse, samo dobrega okusa si ne bo mogel nikoli kupiti.

Spletne vojne

Družabna omrežja so bojišče. Ne le zaradi skrivnih vojn med hekerji, lažnimi profili in boti, katerih orožje so lažne novice, izmišljeni strahovi, propagandni memi in reklame, zakrinkane v informacije. In ne samo zaradi nadležnega boja med stotinami influencerjev, ki si vse bolj obupano prizadevajo za našo omejeno pozornost: paradirajo s svojimi ljubkimi in dobro zdresiranimi potomci, se bašejo s proteini in odrekajo sladoledu, samo zato, da bi lahko z morja objavili fotografije svojih radiatorčkov ali hrenovkastih nog. Na družabna omrežja se vse bolj selijo naša prepričanja, naši svetovni nazori, verjetja, sanje in nočne more. Po eni strani so internet posvojili desničarski skrajneži, ki izkoristijo vsako priložnost, da razširjajo svoj omejeni, sovražni pogled na družbo in svet, zlasti pa svoje somišljenike uspešno strašijo in spravljajo v bes. Na drugi strani pa imamo tudi pri nas vse več t. i. bojevnikov za družbeno pravičnost. Ti so pravzaprav podobni slovnacijem, v tem, da prežijo na vsako besedo in poved, le da v njej ne iščejo slovničnih napak in izrazov, ki so v svetem SSKJ označeni kot nižje pogovorni (kar je za slovnacije isto, kot bi pisalo bogokletno), ampak najmanjšo sled kateregakoli moralnega prekrška, zaradi katerega so se takoj pripravljeni zagnati v tirado v 46 komentarjih na vašo »povsem neprimerno« objavo.

Če ste brali, hvala.

Sicer pa je zunaj že tudi aktualna avgustovskoseptembrska številka, ki jo bom predstavil čez en ali dve objavi. Obljubim.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s