Mentor 1/39 (februar 2018)

Prva številka 39. letnika revije Mentor (februar 2018) je zunaj že dober mesec. Upam, da ste jo z veseljem odprli, ko ste jo prejeli v nabiralnike. 🙂 Naslednja številka, ki že nastaja, bo tematska, posvečena literaturi in filmu, mi pa se sprehodimo po februarski.

V UVODNIKU z naslovom “Rumena kultura” pišem o tem, kako se zadnje čase vedno zgrozim, ko zasledim kulturo v osrednjih medijih, ker to navadno ne pomeni nič dobrega. Če kliknete na naslov, si lahko uvodnik v celoti preberete v poznejši objavi.

LITERATURA prinaša POEZIJO Andrejke Jereb (Najboljši kosi; Gospodinjska pesem; Fragile; V prosti vesi; Spočetje in Tujec), PROZO Samante Hadžić Žavski (“An ban, pet podgan; Eksihibicionistično?; Albert in Lepi časi) in Sebastijana Pešca (Vonj trave) ter DRAMO Tamare Matevc (Brundagrrrom!), teksti so seveda objavljeni skupaj z uredniškimi komentarji področnih urednikov Davida Bedrača, Aljoše Harlamova in Barbare Rigler.

 

V razdelku PREVOD objavljamo prevode z lanskih prevajalnic. Nemške – prozo Nore Wagener: Edgar, adijo (prevajale Veronika Blaž, Anka Čebašek, Ajda Gabrič, Ivana Hauser, Ana Lorger, Anja Silovšek in Nika Verlič, pod mentorstvom Tine Štrancar); slovaške – prozo Jána Púčka: Utripanje skale in Pleši, pleši! ter poezijo Márie Ferenčuhove: Spremembe, Anamneza, Izvid in Kalijev hidroksid (prevajali so Jan Jug, Barbara Okorn, Eva Pečnik, Veronika Šoster in Maruša Telban, pod mentorstvom Andreja Pleterskega); španske – poezijo Cristine Peri Rossi: XII, XIV, Izseljenci, Telefonska govorilnica 1975, XXXIV, Potovanje, Nepogrešljivo, Montevideo ter odlomke iz dram Lole Arias: Leto mojega rojstva, Razprava levo-desno in Barbare Colio: Vrvi (prevajali so Anja Dernič, Lucija Logar, Sašo Puljarevič, Nika Štrus in Iva Vogrič, pod mentorstvom Marjete Drobnič). Izredno raznoliko in kvalitetno branje!

K INTERVJUju smo tokrat povabili Nino Dragičević, zvočno umetnico in raziskovalko glasbe, naslov ima Izgnanka zaradi nuje po izražanju nestrinjanja, pripravila pa ga je naša stalna sodelavka Gabriela Babnik.

DNEVNIK/POTOPS je tokrat prispevala Miša Gams: Od rudnika soli v Turdi do gradov in mest Transilvanije.

V rubriki MLADI USTVARJALCI IN NJIHOVI MENTORJI se David Bedrač spopada s situacijo, ko učenec prosi učitelja za mnenje o njegovem pisanju – kaj povedati, kako?

A samo odkrit pogovor, ki razodene tako močne kot tudi šibke plati učenčevega pisanja, lahko vodi k ustvarjalnemu razvoju in učence na koncu pripelje do cilja, ki je v spoznanju, da je pisanje resno in zelo odgovorno dejanje, ki zahteva veliko časa, študija, premisleka in ukvarjanja z besedami. Če nam uspe privzgojiti tak občutek ob dobri meri veselja do pisanja, smo kot mentorji naredili največ in vse.

David Bedrač

V rubriki ŠOLSKI SPREHODI David Bedrač ocenjuje pesniško zbirko Ive Vidovič Prozorna žalost, ki je v samozaložbi izšla na Ptuju (2017).

V rubriki PORTRETI Simona Žvanut v besedilu z naslovom Kot da bi poskušal brati tekst skozi mikroskop izriše portret intermedijskega umetnika Staša Vrenka.

KRITIKA prinaša šest novih recenzij:

  • Slavica Tresovnik: Naročje spirale (Celje: Grafika Gracer, 2016) – David Bedrač
  • Damjan Jensterle: Porcelanasti človek (Ljubljana: Ekslibris, 2016) – Gabriela Babnik
  • Jurij Hudolin: Trst via Ljubljana (Maribor: Litera, 2017) – Miša Gams
  • Raymond Queneau: Vaje v slogu. Prevod: Aleš Berger (Ljubljana: Cankarjeva založba, 2017) – Veronika Šoster

V rubriki glasbenih recenzij, imenovani KOMU ZVONI, XVII. epizoda, Matej Krajnc piše o albumih Vstopanje Luke Gluvića (Bandcamp, 2017) in ZATóPATó Erike Voul in Petra Andreja (KU KU, 2017).

V LITERARNEM SKOVIKU Matej Krajnc napiše e-pošto Inšpektorata za umetno razorožitev padavin in žongliranje z zobmi, v katerem zahteva spremembo imena revije – kar je čisto zares zmedlo nekatere naše bralce. 🙂

In za konec sledi še STRIP Mitje Mančka: Kralj Matjaž.

Hvala, če nas berete; če (še) ne, vabljeni k branju!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s