Mentor 3/38 (september 2017)

Tretja številka 38. letnika revije Mentor (september 2017) je že nekaj časa zunaj, v njej pa polno zanimivega branja.

V UVODNIKU z naslovom “Dnevno štemam za računalnikom / a nimam niti za pofukana ločila.” Gabriela Babnik piše o tem, ali bodo samozaposleni kulturniki in z njo kultura zmogli “stati inu obstati”.

LITERATURA prinaša POEZIJO Eme Odra Raščan (I. Zaroka; II. Poroka; Črni mož) in Nastje Koritnik (Love song; Afekcija; Prazna enačba), skupaj z uredniškim komentarjem Davida Bedrača.

V LITERATURI objavljamo tudi izbrana besedila finalistov letošnjega Festivala Urška. Uvodno besedilo z naslovom Pokrajine Urške 2017 je prispevala letošnja državna selektorica mag. Ana Porenta, temu pa sledi poezija Katarine Gomboc (Morda ni prav; Mesto; Nekdo, ki najbrž ne piše pesmi; Zdaj že vem; Odgvor; Nekaj nenavadnega; Dovolj je za živeti), poezija (Brez hišne številke; Moral bi postati gerontolog; V dobi niča) in odlomek iz drame (PE – Podajalna enota) Patrika Holza, poezija Tee Plesničar (Frida; Rdeči mak; Gnomus; Zvodnik; Maternica), kratka proza Jana Franca Podbrežnika (Minicikel vesti) in poezija Helene Zemljič (Beseda; Telesa umirajo; Dvojina ni narejena; Ne bom povedala; Vrana; Kolovrat; Gorijo nebesa; In lasje so tvoji; Od začetka čas premika; Potem sva sama).

V razdelku PREVOD objavljamo odlomek iz romana 8,72 centimetra in tri pesmi (Nositi besede; Medljudje; Hotel zapuščenih) nemške pisateljice Mire Line Simon, ki ga je prevedla Tanja Volk; ter kratko zgodbo z naslovom Jokali smo za garjavcem angolskega pisatelja Ondjakija, ki ga je prevedla Alenka Kreft.

INTERVJU z Uršljanko 2016 Evo Markun ob izidu njenega prvenca je pripravila Gabriela Babnik. Pod naslovom “Na oko, bi rekla, da je resnično učinkovito samo tisto pisanje, ki se te čustveno dotakne” boste našli številne zanimive in iskrive odgovore o umetnosti, knjigi Menažerija in še kaj.

“Ne ljubi se mi postavljati pik, kar naprej nekaj dodajam. Mislim, da ni drugega razloga … razen malce pokvarjenega užitka ob tem, da se bralec izgublja med vstavki!”

Eva Markun

DNEVNIK/POTOPS je tokrat prispevala Dijana Čataković, avtorica bloga na Facebooku Places and faces. Naslov je V dežju po indonezijskih otokih: 5000 kilometrov, prevoženih s skuterjem.

V ESEJU Matej Krajnc ob epskem delu Vrata nepovrata Borisa A. Novaka razmišlja o t.i. “velikem tekstu” slovenske literature.

V rubriki ŠOLSKI SPREHODI David Bedrač v precep jemlje pesniško zbirko Tare Ferbežar Felgner Opravičila (Literarni klub L’etažer, 2017).

V rubriki POROČILA O DOGODKIH tokrat Samo Oleami v besedilu z naslovom Sanje vstopijo v ples poroča z Opusa 1 – 9. mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev (SLG Celje, april 2017).

Rubrika NOVE KNJIGE prinaša kratki poročili o izidu:

  • Mirko Jaušovec: Veročka (samozaložba, 2017) – David Bedrač
  • Juan Rulfo: Pedro Paramo (Mladinska knjiga, 2017) – Jana Gregorčič

KRITIKA prinaša sedem novih recenzij:

  • Jernej Kusterle: Geneza (Kulturno-umetniški klub Artista, 2016) – David Bedrač
  • Petra Koršič: Furlanka je dvignila krilo (Mladinska knjiga, 2017) – Jaka Smerkolj
  • Ana Porenta: Deklice (KUD Apokalipsa, 2016) – Milan Vincetič
  • Simona Kopinšek: Mila (Litera, 2016) – Miša Gams
  • Vrane, čečkarije in konfeti (Litera, 2017) – Miša Gams
  • Sarival Sosič: Starec in jaz (Litera, 2017) – Nana Čepar
  • Jana Bodnárová: 13. Prevod: Andrej Pleterski (Zala, 2017) – Veronika Šoster

V rubriki glasbenih recenzij, imenovani KOMU ZVONI, XV. epizoda, Matej Krajnc piše o albumih Sprehod: album brezčasnih šansonov pevke Vite Mavrič (Street13, 2017) in Anti/soneti Iva Frbežarja (Celinka, 2017).

V LITERARNEM SKOVIKU Matej Krajnc piše o Ambulanti v gorah, bodoči slovenski tv-uspešnici.

In za konec sledi še STRIP Uroša Lehnerja: Konzument.

Hvala, če nas berete; če (še) ne, vabljeni k branju!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s