Danes si lahko v nedeljski izdaji časopisa Večer, v rubriki Ona/On preberete, kaj z Normo Bale piševa o nadležnih E-jih v naši hrani. Seveda sem sam izkoristil priložnost in pisal tudi o političnem vidiku hrane … Mimogrede, večerovci so tokrat izbrali prav res krasen citat z mojega teksta.
Kratek odlomek:
Največ e-jev je sicer v hitro pripravljivi hrani, ki ni dovolj trendi za družabna omrežja; ki jo uživajo predvsem ljudje z malo časa za kuhanje in hranjenje. Ljudje, ki si niti ne morejo privoščiti, da bi bili gurmani, niti si ne morejo privoščiti, da bi kupovali kvalitetnejšo hrano. Ljudje brez privilegija, da lahko v trgovini kupujejo stoodstotno neoporečno, bio in domače domače; ampak kupujejo živila glede na ceno – če je cenejše, ni važno, od kod in iz česa je. Tako kot pri vseh rečeh v življenju, tudi jemo po dvotirnem sistemu: eni v restavracijah z mišelinovimi zvezdicami in hamburgerje iz angus govedine prosto živečih krav; drugi jedo iz mikrovalovne in v mkdonaldsih. In neredko kak obrok tudi preskočijo, z e-ji ali brez. Tak sistem obstaja zaradi drugih e-jev; tistih, ki pridejo iz ust odločevalcev, ko jih prijazno povprašaš, zakaj se to dogaja v družbi izobilja: »Zato ker … eeee … ker … eee …«.
Hvala za branje in nakup!
Foto: Maja M. z http://majaprilblog.si/