Mentor 1/38 (februar 2017)

V prvi številki 38. letnika revije Mentor (februar 2017) si lahko preberete:

V UVODNIKU Gabriela Babnik piše o svojih izkušnjah mentoriranja delavnic kreativnega pisanja in o nas, iz “literarnega plemena”.

LITERATURA prinaša POEZIJO Julije Ovsec (Jezus; Hardcore soft porn; Jaz sem voznica; Ljubezenska pesem in Pedri) in Žige Hrena (Št. 0; I. Nova; XI. Uganka; XII. Križišče; XIII. Exitus; XV. Pasaža); PROZO Luke Gluvića (Klara) in Luke Školča (Lutkarica).

Tokrat je še posebno bogata rubrika PREVOD, v kateri objavljamo izbrana besedila z lanskih prevajalnic. Na angleški prevajalnici pod vodstvom Jureta Potokarja so prevajali poezijo Caki Wilkinson ter prozo Edwarda Wellena, Ricka Conleyja in Roberta Sheckleyja; udeleženke delavnice so bile Lena Holec Ravnikar, Tatjana Jamnik, Lucija Jezeršek, Matic Krajnik, Nina Kremžar, Petra Martina Marić, Urša Požar, Katja Stojić, Lia Tuljak, Tijana Uzelac in Teja Bertok Maraspin. Na francoski prevajalnici pod vodstvom Nadje Dobnik so se lotili drame Čokoladojedke Philippa Blasbanda; delavnice so se udeležile Tanja Božić, Sarah Humar, Anja Kapus, Tajda Kolšek, Barbara Lempl, Neža Mežan in Ava Vivod. Na nemški delavnici pod vodstvom Irene Samide in Tine Štrancar so se posvetili luksemburški pisateljici Nori Wagener in njeni prozi; z udeleženkami Veronika Blaž, Barbara Fister, Ajda Gabrič, Klara Eva Kukovičič, Maja Lončarič, Anja Silovšek in Nika Verlič. Na slovaški prevajalnici pod vodstvom Andreja Pleterskega so prevajali zgodbe Vande Rozenbergové, od katerih v tokratni številki objavljamo še Kožo; delavnice so se udeležili Maruša Avman, Jan Jug, Barbara Okorn, Monika Peček in Maruša Telban. Na španski prevajalnici pod vodstvom Marjete Drobnič pa so se lotili poezije Diega Ojede in proze Cristine Morales; udeleženke delavnice so bile Miriam Jereb Batagelj, Zala Miklič in Anja Sredić.

INTERVJU je tokrat za nas pripravila Aleksandra Gačić, ki se je pogovarjala z Margaret Obank, urednico literarne revije Banipal, posvečene sodobni arabski literaturi. Naslov ima Revija, ki spodbuja medkulturni dialog z arabskim svetom.

DNEVNIK/POTOPIS prinaša esejistično-refleksivno impresijo Petra Zupanca, ki se v tekstu z naslovom Prizori iz ene od mogočih prihodnosti sprašuje, kje je prostor za potopis, za resnico in literaturo v svetu svetovnega spleta in pametnih naprav.

V ESEJU objavljamo kratek razmislek Aleša Jelenka Proti pesniškemu slamu, v katerem želi opozoriti na temeljno razliko med performansom in literaturo/poezijo.

V rubriki MLADI USTVARJALCI David Bedrač poroča s pogovora, ki ga je imel z udeleženci 17. pesniške olimpijade, kjer je o poeziji in ustvarjanju, o mentorjih in delavnicah klepetal z zmagovalcema Julijo Ovsec in Žigo Hrenom; objavljamo pa tudi poezijo iz Dravograda: Nine Krajnc, Lucije Klauž, Jake Smerkolja in Žive Poberžnik.

V ŠOLSKIH SPREHODIH David Bedrač v besedilu z naslovom “In ne poznamo svojih meja” piše o knjigi poezije zmagovalcev Peniške olimpijade: Zlate (KD Mohorjan, 2016).

V rubriki PORTRET tokrat dva portreta, in sicer plesni portret Celjanke, ki je zaznamovala 20. stoletje, Gordane Stefanovič Erjavec – Goge, ki ga je napisala Jasmina Založnik; ter likovni portret vizualne umetnice Vesne Bukovec: Umetnost ne more spremeniti ničesar. Ali pač?, ki ga je sestavila Simona Žvanut.

“Z delovanjem v polju umetnosti se že avtomatično umakneš iz resničnega življenja. Tvoje delo takoj izgubi angažiranost, podvrženo je estetizaciji in samopromociji, kar razstava v končni fazi tudi je. Če želiš delati konkretne družbene spremembe, tega ne moreš početi v umetnosti, ampak moraš vstopiti v realno življenje.”

Vesna Bukovec

Ne manjka niti POROČILO O DOGODKU, ki je tokrat delo Diane Pungeršič, ki poroča o živahni dejavnosti bralnega kluba Kira knjiga, ki se srečuje v Mestni knjižnici Izola ter organizira tudi dogodke Kira knjiga v živo.

KRITIKA pa znova prinaša recenzije raznovrstnih in zanimivih del:

  • Miha Marek: Homunkulus (Ekslibris, 2016) – David Bedrač
  • Jure Jakob in Anja Jerčič Jakob: Morje (Mladinska knjiga, 2016) – Diana Pungeršič
  • Magdalena Svetina Terčon, Simona Solina in Albert Halász: Vrvohodci (JSKD Ljubljana – Lendava, 2016) – Milan Vincetič
  • Tonja Jelen: Pobalinka (Litera, 2016) – Miša Gams
  • Blaž Iršič: Poezija za avtomehanike (LUD Literatura, 2016) – Tonja Jelen

V rubriki glasbenih recenzij, imenovani KOMU ZVONI, XIII. epizoda, Matej Krajnc piše o albumih Španabije zasedbe Bakalina (Macafizelj/Čadrg records, 2016) in kompilaciji Rokerji pojejo pesnike 12. (Javna muzika, 2016).

V LITERARNEM SKOVIKU pa objavljamo Obituarij za največjim slovenskim pesnikom Jeremyjem Boudleauxem Damniewskyem. Spisal seveda Matej Krajnc.

Za konec sledi seveda STRIP, tokrat v barvah! Domen Finžgar je ustripil bosansko ljudsko Hasanaginico.

Hvala, če nas berete; če (še) ne, vabljeni k branju!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s