Mentor 4/37 (december 2016)

V četrti številki 37. letnika revije Mentor (december 2016) si lahko preberete:

V UVODNIKU Uršljanka 2016 Eva Markun piše o svojem ustvarjanju ter o izkušnji Festivala mlade literature Urška.

Prav odziv na napisano pa je tisto, kar spodbuja k nadaljnjemu pisanju, je sporočilo, da si bil slišan in da ne gre le za intimno razkazovanje Jaza pred nemim ali odsotnim Drugim.

LITERATURA prinaša POEZIJO Ane Topolovec (Voda; Kakor veter raznaša listje) in Smiljana Trobiša (Drevo ob potoku; Vsak dan moji ljudje vdirajo v hareme golih teles; Zdaj sem te začutil čas; Nočem te raniti, krhki izvir; Ti misliš, da je to pot in hodiš; Berač prihaja dan za dnem; Peščena ura; Sonce je tam); PROZO Simona Černelča (Dotik) in Maja Požarja (Čisti človek, odlomek) ter DRAMATIKO Tamare Matevc (Mali princ). Vse objave so seveda pospremljene z uredniškim komentarjem resornih urednikov.

PREVOD je delo prevajalcev Nataše Sedej in Leonarda Ciocana, ki sta v slovenščino prevedla nekaj pesmi romunske mlajše pesnice Mirune Vlada. Objavljamo pa tudi kratko zgodbo Vande Rozenbergové z naslovom Padalci, ki so jo skupaj prevedli mladi prevajalci Maruša Avman, Jan Jug, Barbara Okorn, Monika Peček in Maruša Telban pod mentorstvom Andreja Pleterskega na prevajalnicah 2016.

Objavljamo tudi izbrano literaturo finalistov MENTORJEVEGA FEFERONA 2016, skupaj s kratkim uvodnim zapisom žiranta Mateja Krajnca (Feferonizirati in biti feferoniziran). Predstavijo se: zmagovalec natečaja Kristian Koželj (Malica, nekje čez poldne); Sašo Zorc; Sara Špelec; Jana Kolarič; Lidija Polak in Božena Tanšek.

V ESEJU objavljamo razmišljanje o poeziji in kakovostni poeziji dr. Zorana Pevca: Pesnikova domača naloga.

Poezija ni dekoracija, temveč verjetno najbolj značilen približek spoznavanja in artikulacija sveta, v katerem živimo. Poezija nas lahko navdihuje ali očara, prinaša nam zavest o načinu bivanja, stoji z nami in je v našem življenju. In pisati o tem na pesniški način, to je edina domača naloga, ki jo mora izpolniti pravi pesnik. V prostoru in času kartira in osmišlja tisto, kar vsakdanji trenutek spregleda ali ne uvidi.

V POTOPISU/DNEVNIKU Gabriela Babnik lirično, občutljivo, mojstrsko piše o svojem zadnjem obisku Burkine Faso v že kratki zgodbi z naslovom Žalovanje.

V INTERVJUJU, ki so ga pod mentorstvom Andreja Pleterskega opravile Maruša Avman, Monika Peček in Maruša Telban lahko izvemo še nekaj o življenju in delu v prevodu predstavljene Vande Rozenbergové. Naslov intervjuja je “Sem edini bralec na svetu”.

DSC_3388

V rubriki MLADI USTVARJALCI IN NJIHOVI MENTORJI je David Bedrač tokrat pripravil krajši pedagoško-didaktični zapis, ki bo v pomoč vsem učiteljem slovenščine, mentorjem in izvajalcem kreativnih delavnic, pa tudi pedagoškim delavcem nasploh: Sodobna tehnologija in ustvarjanje mladih. V njem praktično predstavi, kako si lahko pri delu z mladimi pomagamo z diktafonom, prenosnim oziroma pametnim telefonom ter računalnikom in spletom.

V ŠOLSKIH SPREHODIH David Bedrač tokrat piše o literarnem glasilu Gimnazije Lava Naj ti povem: Preplet zavzetosti in predanosti, manjka še drznosti.

POROČILO O DOGODKU je tokrat sestavila Gabriela Babnik: Kako prakticirati požrešnost do knjig tudi v vsakdanjosti?, v katerem poroča o kreativnih delavnicah, ki jih je izvajala pod okriljem JSKD. Z njim objavljamo tudi literarne “izdelke”, ki so nastali v njihovem okviru, in sicer udeleženk Maje Milošević, Barbare Jozelj, Aleksandre Gačić in Urške Kramberger.

POROČILO O KNJIGAH je delo Aljoše Harlamova, ki piše o Orjaškem gobcu globusa Urške Kramberger (JSKD – revija Mentor, 2016).

V KRITIKI pa se tokrat naša četica kritikov spopada z deli:

  • Ana Balantič: Poezija v slikah (samozaložba, 2016) – David Bedrač
  • Nina Novak Kerbler in Matjaž Tomažič: Hrti na sprehodu (Grlica, 2015) – Diana Pungeršič
  • Tone Škrjanec: Sladke pogačice (LUD Literatura, 2015) – Jaka Smerkolj
  • Kazimir Kolar: Glas noči (Litera, 2016) – Milan Vincetič
  • Ivo Svetina: Otroka v jaguarju (Pivec, 2016) – Miša Gams
  • Tom Costo: Poberi se (Literarno društvo Šentjur in Epik založba, 2015) – Nana Čepar

V rubriki glasbenih recenzij, imenovani KOMU ZVONI, XII. epizoda, Matej Krajnc piše o albumih Ne spreminjaj me Ditke (Gogo music, 2016) in Skleklam svoj jezik ansambla Kavaret (JSKD, 2016).

V LITERARNEM SKOVIKU pa isti avtor (Matej Krajnc) tokrat pomaga piscem avtobiografij z Navodili za pisce avtobiografij (aplikacija).

Za konec sledi seveda STRIP, ki je tokrat avtorsko delo skrivnostne osebe, ki se podpisuje z George Carlin; naslov pa je Možgandci.

Hvala, če nas berete; če (še) ne, vabljeni k branju tudi v naslednjem letniku!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s