Prva Huda pokušnja! pete sezone in žal zadnja zame

Uf, toliko stvari se je zgodilo čez poletje, za cel kup obvestil in objav je zmanjkalo časa (bom skušal urediti tekom tedna). Za tole pa sem si moral vzeti čas … Najbrž že mnogi veste, da sem pred časom začel s službo na Cankarjevi založbi. Ta mi je v veliko čast in veselje, ima pa tudi nekaj ne tako prijetnih stranskih učinkov. Eden teh je žal tudi to, da se s prvo Hudo pokušnjo! pete sezone poslavljam od vodenja te čudovite prireditve.

Vendar ne bomo jokali in ne bomo žalostni. Z dvema imenitnima gostoma bomo poskrbeli, da se bomo imeli tudi zadnjič v tej postavi nadhudo. Bodite pa tudi brez skrbi, poskrbeli smo za ustrezno zamenjavo in Hudih pokušenj! s tem še zdaleč ne bo konec. Na naslednji se bomo pač srečali med občinstvom. Pridite, da bomo moje sodelovanje zaključili v stilu!

Z nami bosta pisateljica in kritičarka Mojca Kumerdej, ki bo predstavljala svoj zadnji izredno hvaljeni roman Kronosova žetev; ter vinar Božidar Zorjan iz Trajnostno kmetovanje Zorjan iz Ritoznoja nad Slovensko Bistrico.

 

Mojca Kumerdej

Mojca Kumerdej je pisateljica, filozofinja in publicistka, ki s kolumnami, članki, intervjuji in kritikami pronicljivo spremlja predvsem dogajanje v uprizoritvenih umetnostih, intermedijski umetnosti in znanosti. Leta 2001 je izšel njen romaneskni prvenec Krst nad Triglavom, leta 2003 zbirka kratkih zgodb Fragma in leta 2011 zbirka kratkih zgodb Temna snov. Njene kratke zgodbe so uvrščene v številne domače in tuje antologije ter prevedene v trinajst jezikov. Za zgodbo Pod gladino je leta 2006 na Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica prejela nagrado kristal vilenica.

Njeno najnovejše delo, Kronosova žetev je roman o koncu 16. stoletja, ko je v notranjeavstrijskih deželah, torej na območju današnjega slovenskega prostora, v polnem razmahu boj za prevlado med protestantskimi deželnimi stanovi in katoliško habsburško oblastjo. Bitke za prevlado se bijejo med oblastniki ter med oblastjo in ljudstvom, ki pozorno motri posameznike in jih prepoznava kot drugačne in sumljive. Roman Kronosova žetev, v katerem se razgibano prepletata zgodovina in fikcija, je slikovit portret renesanse – prežete s humanističnim obujanjem antike, z umetnostjo, znanstvenimi odkritji ter živahnimi filozofskimi in teološkimi razpravami, kot tudi razgrete zaradi spletk, obtožb krivoverstva, političnih izdajstev in grmad. Svoje mesto v romanu pa najde tudi šmarnica – samorodna vinska trta, ki ji gredo zasluge za številna Marijina prikazovanja v tistem času. Pa še dobro gre v tokratni biodinamčni kontekst vinarstva Zorjan, saj je šmarnica trta, ki je ni potrebno škropiti.

 

 

Božidar Zorjan

Še en biodinamik

Četrto sezono Hudih pokušenj! smo na letošnjih Dnevih Poezije in vina konec avgusta sklenili z gverilsko biodinamičnimi vini iz vipavske kleti Guerila, peto sezono začenjamo, ker smo že v taki formi, prav tako z biodinamičnim vinogradništvom in kletarjenjem, pod katerega se tokrat podpisuje zanimiv sogovornik, Božidar Zorjan iz Ritoznoja nad Slovensko Bistrico. Odločiti se na Štajerskem za ekološko in biodinamično vino ter pridobiti celo mednarodni certifikat Demeter, nikakor ni mačji kašelj. A nekdo je moral zaorati v ledino. Zakaj se je tako odločil, kako razume naravo in svet okoli sebe, zakaj pusti denimo kozam, da se prosto pasejo po njegovem vinogradu … To in še več bomo izvedeli na devetintrideseti Hudi pokušnji in pravilnost Božidarjeve odločitve preverili ob njegovih vinih, laškemu in renskemu rizlingu ter Doliumu, vsi 2013, vsi pridelani na prav poseben način. Kot nekoč, davno tega!

 

Večer bova povezovala, kot zmeraj, jaz in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Datum: 26. oktober 2016 ob 19h

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s