Mentor 3/37 (oktober 2016)

V tretji številki 37. letnika revije Mentor (oktober 2016) si lahko preberete:

V UVODNIKU Milena Zlatar predstavlja delo in življenje “vizionarja in mentorja” KARLA PEČKA (1920-2016), slovenjgraškega in slovenskega slikarja, tudi avtorja likovne podobe Festivala mlade literature Urška.

LITERATURA prinaša POEZIJO Helene Zemljič (Pobegi VII., VIII., IX., X.; Kako se igra svetloba) in Adama Šuligoja (Mačka, Ptič, Komar, Jasa); PROZO Franja Frančiča (Hudičevka, odlomek iz romana) in Nastje Koritnik (Smrt gospoda Bauerja). Vse objave so seveda pospremljene z uredniškim komentarjem resornih urednikov.

PREVOD je delo prevajalca Dušana M. Pirca, ki je v slovenščino prevedel nekaj kratke kratke proze poljskega pisatelja Jakoba Kornhauserja.

Objavljamo tudi izbrano literaturo finalistov URŠKE 2016, skupaj z njihovimi kratkimi biografijami in mojim spremnim zapisom z naslovom Resno selektorsko delo in težke odločitve, saj sem bil tokrat v funkciji državnega selektorja. Predstavijo se torej, po abecednem vrstnem redu: Sara Fabjan (Ljubljana, 1992) in Aleš Jelenko (Celje, 1986), oba s poezijo; Eva Markun (Bled, 1990); Kaja Pinter (Koper, 1988) in Tim Uršič (Ljubljana, 1987), vsi trije s prozo.

V ESEJU objavljamo kratek pregled sodobne aboriginske poezije in poezije Oodgeroo Noonuccal z naslovom Odhajamo, ampak ne bomo odšli, ki ga je za nas napisala Katja Gorečan.

V POTOPISU/DNEVNIKU se nam znova javlja Peter Zupanc, naš “kitajski dopisnik”, ki si tokrat v pol-fiktivnem zapisu, kratki zgodbi skuša predstavljati, kako bi Slovenijo dojemal Kitajec, ki bi prvič prišel sem: Slovenija skozi kitajske oči.

V INTERVJUJU se je, kot veleva tradicija, Gabriela Babnik pogovarjala z lansko Uršljanko Urško Kramberger, avtorico prvenca Orjaški gobec globusa. Naslov intervjuja je “Jezik je kot plastelin, ki odpira možnost neizrekljivemu, neznanemu, nepredvidljivemu”.

IMG_8136.1
Foto: avtoričin arhiv

V rubrikah MLADI USTVARJALCI IN NJIHOVI MENTORJI ter ŠOLSKI SPREHODI David Bedrač intervjuja in predstavlja Antona Lorenzuttija, študenta Akademije za glasbo, in njegovo “mentorico”, mamo, pisateljico Natašo Konc Lorenzutti (objavljamo tudi nekaj Antonovih pesmi) ter pesniško zbirko Jake Smerkolja Mogoče jutri, ki je izšla pri Literarnem klubu L’etažer.

Simona Žvanut v PORTRETU predstavlja vizualno umetnico Majo Burja, predvsem raziskovalko fotografskih podob: Kaj nas žene, da delamo to, kar delamo?.

Samo Oleami v POROČILU O DOGODKU ob 24. državnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 razmišlja o svojih stikih s tekmovanjem in o razvoju mlade plesne umetnosti.

POROČILO O KNJIGAH je delo Jane Gregorčič, ki piše o Zadnjem pobegu Jana van Mersbergena (Cankarjeva založba, 2016).

V KRITIKI pa se tokrat naša četica kritikov spopada z deli:

  • Simona Solina: Pesek duš (JSKD OI Trbovlje, 2015) – David Bedrač
  • Radka Danemarková: Prispevek k zgodovini radosti (KUD Police Dubove, 2015) – Diana Pungeršič
  • Barbara Gregorič Gorenc: Če bi Lili … (Mladika, 2016) – Diana Pungeršič
  • Bojan Sedmak: Mobi poljubi moji ljubi (Klub kulturnih ustvarjelcev Ku-ku, 2016) – Milan Vincetič
  • Rok Vilčnik – rokgre: Človek s pogledom (Litera, 2016) – Miša Gams
  • Kaja Teržan: Delta (Aleph, 2016) – Tonja Jelen

V rubriki glasbenih recenzij, imenovani KOMU ZVONI, XI. epizoda, Matej Krajnc piše o albumih Katedrala ljubezni Ksenije Jus (samozaložba, 2016) in Sonce in sence Jureta Ivanuše (ZKP RTV SLO, 2016).

V LITERARNEM SKOVIKU pa isti avtor (Matej Krajnc) vabi na otvoritev Hiperbukvarne.

Za konec sledi prekrasen STRIP o tem, kako je vsako branje nekaj samosvojega, individualnega in posebnega. Napisal ga je Igor Šinkovec, narisala Tanja Komadina. Za lušte prilagam spodaj tri kvadratke stripa:

Komadina, Šinkovec

Hvala, če nas berete.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s