Mentor 2/37, posvečen stripu

V drugi letošnji številki revije Mentor, ki je tematsko posvečena stripu, si lahko preberete:

V UVODNIKU začnemo udarno: Iztok Sitar kronološko predstavi Mejnike slovenskega stripa. Od leta 1914, ko Hinko Smrekar objavi satirični enostranski strip z naslovom Izjemno zanimiv primer elefantiaze, do 2015 ko Jure Mikuž v Cankarjevem domu v Ljubljani postavi študijsko razstavo o stripih Tomaža Lavriča.

LITERATURA prinaša POEZIJO Aleša Jelenka (Puzzle; Heineken govori, resno; Zrno graha; Lost in time and space) in Nastje Koritnik (Miniature in Nežnost); PROZO Kristine Kočan (Portfolio) in Ilarie Ciccone (Urbana boginja) ter DRAMATIKO Jana Pirnata (Jutro po noči: Eno dejanje za dve osebi v zgodnjih jutranjih urah). Vse objave so seveda pospremljene z uredniškim komentarjem resornih urednikov.

PREVOD je delo prevajalcev Nataše Sedej in Leonarda Ciocana, ki sta v slovenščino uvedla romunskega pesnika Aleksandarja Stoicovicija.

Objavljamo tudi izbrano literaturo ROŠEVIH DNEVOV, z uvodom Petra Svetine in komentarjem Andreja Predina. Med objavljenimi so: Mina Brezič, 9. razred III. OŠ Celje; Iva Kovačič, 9. razred OŠ Brežice; Rok Panjan, 9. razred OŠ Artiče; Zala Ramšak, 8. razred OŠ Franca Roša Celje ter Samo Recek, 9. razred OŠ Kuzma.

V tematskem sklopu, posvečenem STRIPU, objavljamo eseje Strip, smešno in filozofija Izarja Lunačka; Grafični roman, roman v stripu in stripovski roman: nastanek nekega žanra Bojana Albaharija; O Hardfuckersih, Meksikajnarjih in Svetovljanki iz province ali Kako sem se (z)našel v slovenskem stripu Marijana Pušavca ter Ena plus ena je tri ali Kako se združita beseda in podoba Kaje Avberšek.

S tem pa teme še nikakor nismo izčrpali. V INTERVJUJU se je Gabriela Babnik pogovarjala s soustanoviteljico in urednico založbe Zavod VigeVageKnjige Anjo Golob, naslov intervjuja je Risoromani – med romanom in stripom, ter s Samiro Kentrić, naslov intervjuja je “Živeti popolno intimno, ob tem, da ne verjamem, da kaj ni politično”.

Anja Golob med drugim pravi:

“Stvari gledamo z nekoliko drugačne perspektive: če je to norost, je take vrste, brez katere nam živeti ni. Svoje delo dojemamo kot skrajno resno igro. Za nas so VigeVageKnjige projekt, s katerim mislimo zares, kar pa ne pomeni, da smo pozabil na smisel za humor.”

Rubriki MLADI USTVARJALCI IN NJIHOVI MENTORJI in ŠOLSKI SPREHODI je kot zmeraj pripravil neumorni David Bedrač. V prvi se je pogovarjal z Milo Kotnik, dijakinjo II. Gimnazije Maribor, ter njeno mentorico Tonjo Jelen; v drugi recenzira tematsko literarno glasilo Osnovne šole Šempeter v Savinjski dolini (maj 2015).

V PORTRETU Jasmina Založnik predstavlja plesalko Enyo Belak.

ples_xy_solze_ foto Nada Žgank_1
Foto: Nada Žgank

V POROČILU pa Miša Gams poroča o Kulturnem bazarju, ki je potekal konec marca v Ljubljani.

V NOVIH KNJIGAH predstavljamo zbirko kratke proze Rezila pod listnato odejo Melite Vidovič (David Bedrač), pesniško zbirko Batik grafit Petre Žišt in roman Ko zacvetijo lilije Gregorja Božiča (oboje Aljoša Harlamov).

Tudi v KRITIKI nekaj več prostora namenjamo stripu; pišemo o pesniški zbirki Zelike za dotike: Zbirka brahkov Aleksandre Kocmut (David Bedrač), stripu za mlade Ariol: oslič kot ti in jaz Emmanuela Guiberta in Marca Boutavanta (Diana Pungeršič), stripu Spomini in sanje Kristine B.: Ljubljana 1941-1945 Zorana Smiljanića in Blaža Vurnika (Marijan Pušavec), pesniški zbirki Haloške pesmi Franca Milošiča, pesniški zbirki Zapiski z otoka Roberta Titana Felixa (obe Milan Vincetič), romanu Teža naslednjega jutra Marjana Rajšpa (Miša Gams), stripu Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province Marijana Pušavca in Jakoba Klemenčiča (Tonja Jelen).

V X. izdaji rubrike KOMU ZVONI Matej Krajnc piše o “živi” plošči Delavski dom, Kranj, 24. 2. 1978 zasedbe Sedmina ter Ijekaru Mateje Gorjup. Njegov novi LITERARNI SKOVIK pa ima naslov Kartica “Scribator Gold”.

STRIP z naslovom O ljubezni do knjig je tokrat prispeval Izar Lunaček.

O ljubezni do knjig manjše beline
Vinjeta iz stripa “O ljubezni do knjig” Izarja Lunačka

 

Vabljeni k nakupu, naročilu in branju!

Naslednji Mentor izide jeseni.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s