Danes zadnja Huda pokušnja! te sezone

Uf, pa smo že maja in pred nami je zadnja Huda pokušnja! sezone 2015/2016. Seveda ne pozabite: Hude pokušnje! so tudi del Dnevov poezije in vina, kjer je izvedba sicer rahlo drugačna, ampak to nikakor ne pomeni, da niste srčno vabljeni tudi nanje. Vsaj z moje strani pa je to zadnja v tej sezoni in vidimo se menda spet jeseni. Še prej pa se pridite danes poslovit v stilu: s kozarcem vina, literaturo in novo hudo izkušnjo.

Z nami bosta pesnik in glasbenik Matjaž Pikalo, ki bo predstavljal svojo zadnjo knjigo Rekla si, da hočeš; ter vinar Alojzij Gaube iz Vinarstva Gaube v Špičniku pri Svečini.

 

Matjaž Pikalo

Matjaž Pikalo, pesnik, romanopisec, pisatelj za otroke in mladino, pa tudi igralec, glasbenik, vsestranski umetnik. Mladinski roman Modri e mu nakoplje tožbo zaradi povzročanja duševnih bolečin, knjiga kratkih zgodb za otroke Luža prejme nagrado večernica in mednarodno nagrado Ibby. S skupino Autodafé posname tri zgoščenke in glasbo za dva filma. Ves čas snuje tudi scenarije; nastaneta mladinska filma Rdeča raketa in Nika. Po vseh pustolovščinah pa se vedno znova vrača k poeziji, ki je, kot pove sam, njegovo naravno stanje. Rekla si, da hočeš (Beletrina, 2016) je Pikalova peta knjiga poezije. Dodana ji je zgoščenka Luč in glas, na kateri svoja besedila prepleta z dub glasbo.

Dvajset let po izidu zbirke Bile, ki je bila prva knjiga domačega avtorja v knjižni zbirki Beletrina, se Pikalo vrača s polnokrvnim zamahom pesniškega žonglerja. A vrnitev je tudi tematska, vpisana v samo pesniško tkivo zbirke Rekla si, da hočeš, ki se v naslovu poigrava z zadnjim stavkom Joyceovega Uliksesa. Glavni junak prvega cikla »Oči morja« je pomorščak, ki se vrača iz vojne, »strašne in svinčene«, okrepljen s spoznanjem, da bo kar naprej prihajal in vedno znova odhajal. Tako odhaja tudi kralj s Pece, junak drugega cikla »Sneg do nižin«, ki se po dolgem, komi podobnem spanju, poda na pohod po Evropi. Gibanje, prehajanje, vračanje, ki v svoj divji ples ujame tudi ostale protagoniste knjige, od najbližjih ljubljenih do tujcev in beguncev, postane metafora hitro spreminjajočega se sodobnega sveta, prostora skrajnih čudaštev in krivic, a tudi strastnih nogometnih idolatrij in presunljive nežnosti.

 

Alojzij Gaube

Gaubejev silvanec in še kaj

Za nekdanji dan mladosti, 25. maja, nekateri ga še pomnimo, kaže uživati mlada, sveža vina. Taka večinoma prihajajo iz nove Gaubejeve kleti iz Špičnika pri Svečini: sadna, živahna, sveža, suha, z značilnimi sortnimi aromami. Alojzij Gaube, naš tokratni gost, bo s seboj pritovoril rose 2015, ki je zvrst treh bolj severnih sort, torej modrega pinota, zweigelta in modre frankinje, še zeleni silvanec istega letnika in sauvignon Kaspar 2013. To bo prvo srečanje s silvancem na Hudih pokušnjah!, ker ga doslej še nismo imeli, sauvignon pa je posvečen predniku Kasparju, saj vinogradniška tradicija Gaubejevih sega v leto 1895. Alojzij je četrta generacija, za njim na vinsko prizorišče že strumno vstopa sin Patrik. Zanimiva imena, enkrat vmes je bil tudi Emanuel, Alojzij pa pride od latinskega Aloisius, ki pomeni odličen bojevnik. Bomo preverili, če res.

 

 

Večer bova povezovala, kot zmeraj, jaz in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Datum: 30. marec 2016 ob 19h

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s