Prva številka letnika 2016

Medtem ko s sodelavci počasi pripravljam novo številko Mentorja, ki bo tematska in posvečena stripu (izide maja); še opozorilo, da je že več kot mesec dni zunaj prva številka letošnjega letnika. V njej pa polno zanimivega čtiva.

V UVODNIKU Gabriela Babnik razmišlja o komercializirani literaturi in razpaseni negativni kritiki v zapisu, ki smo mu dali naslov Butalska literatura za brutalne kritike.

LITERATURA: objavljamo poezijo Boštjana Ribiča z uredniškim komentarjem Davida Bedrača; kratko zgodbo Dušana Marolta Dimna zavesa z uredniškim komentarjem A.H.; ter dramski tekst za otroke Krojaček Hlaček in zlata opeka Manke Kremenšek Križman z uredniškim komentarjem Barbare Rigler.

PREVOD: številka je izredno bogata s prevodi z lanskih prevajalnic. V angleški prevajalnici, ki jo je vodil Jure Potokar, so prevedli poezijo avtorjev Robert Creeley, Langston Hughes, Vicky Hearne in Leonard Cohen. V francoski prevajalnici, pod vodstvom Nadje Dobnik, so prevedli dramske fragmente Jean-Michela Ribesa z naslovom Muzej. V nemški prevajalnici, ki jo je vodila Irena Samide, so prevedli poezijo avtorjev Ada Christen, Novalis in Nora-Eugenie Gomringer. V slovaški prevajalnici, ki je potekala pod budnim očesom Andreja Pleterskega, so prevedli kratko zgodbo Fotografija sošolca Dušana Duška. V španski prevajalnici, pod vodstvom Marjete Drobnič, so prevedli poezijo Diega Ojede in Jorgeja Luisa Borgesa ter kratko prozo Gabriela Garcíe Márqueza.

INTERVJU: Gabriela Babnik se je pogovarjala z Juretom Jakobom, predvsem o njegovi zadnji knjigi z naslovom Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga, 2015). Med drugim ji je razkril:

Verjamem, da se utegne kakemu kritičnemu bralcu moja proza zdeti že kar neprebavljivo … nostalgična, naivna …, nekako čudno iskrena. Ampak to tako mora biti. Ker moja poezija tam čisto pri izviru prihaja iz prevzetosti, očaranosti, ne pa iz groze in bolečine. Čeprav je to v nekem oziru eno in isto, le poudarek je različen. Skratka: ne gre za zgodbe, ampak za poezijo.

V ESEJU Katja Gorečan piše o feministični “koreopoeziji” Ntozake ShangeNič več ljubezenskih pesmi, prosim.

V POTOPISU se je po severni Franciji in Normandiji z družino potepala Miša Gams: Bencinske črpalke, rumene vrečke za smeti in parkirišče za šest evrov.

David Bedrač je, kot zmeraj, pripravil rubriki MLADI USTVARJALCI IN NJIHOVI MENTORJI ter ŠOLSKI SPREHODI: v prvi se je pogovarjal z Jakobom Barbo, dijakom Gimnazije Vič o njegovi pesniški zbirki Ki k roži (objavljamo tudi nekaj pesmi); ter z njegovo mentorico in pesnico Marjetko Krapež (objavljamo tudi nekaj pesmi); v drugi predstavlja literarno glasilo POŠ Debro.

V rubriki V KNJIŽNICAH Urška Orešnik piše o 1. srečanju mreže javnih knjižnic z Balkana INELI-Balkans: Balkanske knjižnice pred novimi izzivi.

V PORTRETU objavljamo portret (kaj pa drugega) plesalke in plesne pedagoginje Saše Lončar: Dober pedagog dela s strastjo; napisala ga je Jasmina Založnik; ter portret vizualne umetnice Maruše Meglič: Kako upodobiti nekaj tako krhkega, kot je občutek?, ki ga je sestavila Simona Žvanut.

V POROČILIH Iztok Ilich piše o razstavi slovnic in slovarjev v NUK: Poljub z jezikom: slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes.

V NOVIH KNJIGAH David Bedrač poroča o 6. literarnem zborniku Kulturnega društva literatov Mežiške doline Besede med Uršljo in Peco.

V KRITIKI pa se Mentorjevi literarni kritiki lotevajo del: Zdravilo za Ano Roka Vilčnika (Tonja Jelen), Sedem kotov moje sobe Veronike Šare (David Bedrač), Kosprdec in Teletina Eve Papouškové, Piši mi, ko ti bo najlepše Nine Kokelj (obe Diana Pungeršič), Fino kolo Tanje Komadina (Larisa Javernik), Stvari, kot so Aleksandre Jelušič (Milan Vincetič), Ljubica Rolanda Barthesa Ane Makuc (Miša Gams).

V rubriki KOMU ZVONI, že IX. izdaji, Matej Krajnc piše o ploščah, kompilacijah Rokerji pojejo pesnike 11 in Kantfest 2015.

V LITERARNEM SKOVIKU pa Matej Krajnc podaja navodila za 1. uro literarne delavnice: Kako napisati kratko zgodbo z ljubezensko tematiko, v kateri nastopata George Harrison in želva. 🙂

Za konec pa, kot smo vas že navadili, STRIP. Avtor tokratnega je Ivan Mitrevski, naslov pa ima Kako ustaviti nenehno upadanje prodaje knjig.

In kot že rečeno: o stripu maja še več. Bodite pripravljeni!

Vabljeni k nakupu, naročilu in branju revije Mentor!

 

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s