Danes Huda pokušnja! z Alešem Štegrom in Petrom Göncem

Današnja Huda pokušnja! bo znova nekaj posebnega. Napovedujejo se “visoki obiski” iz Ljubljane, z nami pa bosta tudi dva zelo huda gosta, oba takorekoč domačina. Pridite prej in si rezervirajte sedež!

Na tretji letošnji Hudi pokušnji! bosta z nami Aleš Šteger, pesnik, pisatelj, programski vodja festivala Dnevi poezije in vina, strokovni vodja založbe Beletrina itd., ki bo predstavljal svojo zadnjo pesniško zbirko Nad nebom pod zemljo (Mladinska knjiga 2016); in vinar Peter Gönc iz vinarstva Gönc.

 

Aleš Šteger

Aleš Šteger (1973), pesnik, pisatelj, esejist in urednik pa tudi generator številnih knjižnih in kulturnih pobud – med njimi so Dnevi poezije in vina – je avtor osmih samostojnih in sedmih prevodnih del. Prvencu Šahovnice ur (1995, nagrada za prvenec) so sledile knjige poezije: Kašmir (1997), Protuberance (2002, Veronikina nagrada), Knjiga reči (2005),  Knjiga teles (2010, BTBA) in Nad nebom pod zemljo (2016). Leta 1999 je izšel njegov romaneskni prvenec Včasih je januar sredi poletja (1999, 2007), nato knjiga kratke proze Berlin (2007, 2008, Rožančeva nagrada), esejistična zbirka S prsti in peto (2009), roman Odpusti (2014) in pripoved za otroke in odrasle Kurent (2015). V slovenščino je prepesnil Gottfrieda Benna, Michaela Donhauserja, Petra Huchela, Pabla Nerudo, Ingeborg Bachmann, Dursa Grünbeina, Olgo Orozco in Césareja Vallejo. Z več kot petnajst prevedenimi izvirnimi deli, nad dvesto revijalnimi objavami v tujih jezikih in nagrado za najboljše prevodno delo v ZDA (BTBA) sodi med najbolj mednarodno prepoznavne slovenske avtorje.

 

Göncev Mali gönc in drugo 

Gönci se vinogradništvu in vinarstvu posvečajo že štiri generacije. Prvi družinski vinograd so zasadili leta 1936 v Prekmurju, danes se njihove trte sončijo na gričih Slovenskih goric s pogledom na Ptuj. Vina negujejo s prepletom tradicije in sodobnih prijemov. Družini Gönc je vino položeno tako rekoč v zibelko, kajti gönc je ime za poseben sod iz hrastovega lesa s prostornino 136 litrov. Bolj neposredno skoraj ne gre. Na tokratni Hudi pokušnji! bo z nami mladi Peter Gönc z Malim göncem 2015 iz modre frankinje in modrega pinota, spoznali bomo sortni modri pinot 2013 iz pol stoletja starega vinograda, za belo spremembo med samimi rdečimi (nenavadno za Štajersko, kajne?) bo poskrbel sivi pinot 2015, za nameček bo še G 136 letnika 2015, katerega vsebina naj do zadnjega ostane skrivnost.

 

Večer bova povezovala, kot zmeraj, jaz in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Datum: 30. marec 2016 ob 19h

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s