Danes Huda pokušnja! S04E03: Nekaj starega, nekaj novega

Upam, da ste december kljub naši odsotnosti vseeno preživeli ob dobri knjigi in vinu. Za današnji dan pa sploh ni strahu – Huda pokušnja! se vrača, hudejša kot kadarkoli. Gostili bomo vinarja, ki je že naš stari znanec (čeprav se na odru sam z njim še nisem srečal), ter pisateljico, ki sem si jo že dolgo želel za gostjo. (Mojo kritiko njenega romana si lahko preberete tukaj.)

Vstop, vino, klepet in huda izkušnja – kot vedno – brezplačno, a ne zastonj. Vabljeni!

 

Na prvi letošnji Hudi pokušnji! bosta z nami pisateljica in prevajalka Polona Glavan, ki bo predstavila roman Kakorkoli (Beletrina, 2014), ter vinar Bojan Kobal, iz čisto nove vinske kleti – Kobal vina.

 

Polona Glavan

Pisateljica in prevajalka. Njene kratke zgodbe, ki jih je v devetdesetih redno objavljala v literarnih revijah, so bile uvrščene v antologiji slovenske kratke zgodbe Čas kratke zgodbe (Študentska založba, 1998) in O čem govorimo (Mladinska knjiga, 2004). Njen romaneskni prvenec Noč v Evropi (Študentska založba, 2001) je bil nominiran za nagrado kresnik za najboljši slovenski roman in leta 2012 ponatisnjen. Leta 2004 je izšla njena zbirka kratkih zgodb Gverilci (Študentska založba), istega leta pa je prejela tudi nagrado zlata ptica za izjemne dosežke na področju literature. Prevaja dela iz sodobne ameriške, angleške in irske književnosti.

V romanu Kakorkoli sledimo dvema vzporednima pripovednima glasovoma sedemnajstletne Lili in študentke Alje. Medtem ko se Lili in njen nekaj let starejši fant Mars spopadata z nenačrtovano nosečnostjo, si Alja prizadeva premostiti razdaljo do Davida, v katerega se je zaljubila na Irskem. Obe pa kmalu ugotovita, da je svet, ki ju obdaja, še precej širši in kompleksnejši od njunih ljubezenskih težav. Alja preko inštruiranja spozna trinajstletnega Senada, ki s svojo družino iz Bosne živi v hudi revščini. Iz pretresenosti nad razmerami, v katerih živijo, se pridruži skupini aktivistov, ki se zavzema za pravice manjšin. Medtem Lilijin fant Mars zaradi izbruha nad priseljencem izgubi službo. Poti protagonistk se prekrižata v bežnem, toda usodnem trenutku, ko se znajdeta na istem protestnem shodu, a na nasprotnih bregovih …

 

Bojan Kobal tokrat v novi vlogi

Še pomnite, tovariši, februar 2013? Takrat se je v MuziKafeju zgodila prva Huda pokušnja! Gostila je pisatelja Vlada Žabota in glavnega enologa Ptujske kleti Bojana Kobala. Z njim smo potem druževali še dvakrat, avgusta istega leta in naslednjega med Dnevi poezije in vina. Je naš najpogostejši hudi (so)govornik, tokrat v novi vlogi, še vedno enološki, a tudi bolj poudarjeno menedžerski. Iz Ptujske kleti je odšel lani poleti in z Andrejem Sajkom, nekdanjim direktorjem kleti, sta na noge postavilo novo – Kobal vina. Čeprav je to najmlajša vinska klet v Sloveniji, ne dvomimo v njeno obetavnost, Bojanove veščine, poznavalskost, natančnost, doslednost in poslovna prodornost so jamstvo za to. Sicer pa se bomo o tem lahko prepričali s prvim letnikom Haložana, sauvignona in rumenega muškata, za nameček bo še muškatna penina.

 

Večer bova povezovala, kot zmeraj, jaz in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Datum: 27. januar 2016 ob 19h

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s