Zadnja številka Mentorja za 2015

Že lep čas je zunaj četrta, zadnja številka revije Mentor za 2015. Res smo se potrudili zanjo, kot za vse letošnje izdaje, in zelo smo veseli, ker nam trud vračate v vedno večji pozornosti. Naj se sliši še tako obrabljeno, je vseeno res: tukaj smo zaradi vas bralcev in brez vas nič od tega nima smisla.

In kaj prinaša 4. številka letnika 36?

UVODNIK z naslovom O abstrakciji z zaljubljeno žlico je prispevala letošnja zmagovalka festivala Urška – Urška Kramberger.

Oddelek LITERATURA tokrat poka po šivih. Objavljamo finaliste razpisa za protestno pesem, Feferon 2015: pesem Vojak Vasje Kluna – “najbolj pekoč feferon letošnjega natečaja”; Dobo niča Patrika Holza, V nagnite dlani Jana Brinovca, Sledimo selitvi iz močvirij Dominique Reščič in Izbrance Barbare Gale. Objavljamo POEZIJO Ivane Zupan, Maje Miloševič in Sabine Vostner, ki jih spremlja uredniški komentar Davida Bedrača. V DRAMATIKI tokrat predstavljamo Razbojnice: Mladinsko komedijo v treh dejanjih Patrizie Jurinčič, ki jo je izbrala in komentirala Barbara Rigler. V PROZO pa sem sam uvrstil (in komentiral) kratko zgodbo Lizi Patrika Holza, odlomek iz romana Zate, Monika Ize Kranjc in mladinsko pripoved Sveto čarovniško salo Tamare Matevc.

V PREVODU slovenskim bralcem prvič predstavljamo poezijo velikana romunske književnosti Luciana Blaga, prevedla sta ga Nataša Sedej in Leonard Ciocan.

INTERVJU z Urško Sterle je opravila Gabriela Babnik. Naslov odlično ujame teme njunega odkritega pogovora: “Še vedno se borim, da bi ohranila dostojanstvo”.

Upor zahteva veliko samodiscipline, zahteva najbolj bolečo odrekanje, odrekanje iluzijam.

Urška Sterle

V rubriki POTOPIS se vrača naša in vaša najljubša avtorica tega žanra, Nataša Kramberger. Brez prtljage se je v tekstu z naslovom Mirna morja, razburkana otočja mudila na Kikladih in Kreti.

V rubrikah za šolarje, NAJSTNIK in ŠOLSKI SPREHODI, David Bedrač poroča o delavnici, ki jo je izvajal na Mihčevem festivalu 2015 (A je že konec?), objavljamo pa tudi nekaj odlomkov tamkaj nastalih izdelkov osnovnošolcev, ter recenzira Pirnico, literarno glasilo OŠ Pirniče.

V POROČILIH smo se javili s finala festivala Urška 2015 v Slovenj Gradcu (poroča zadovoljni in na trenutke navdušeni A.H.), s festivala odrskih umetnosti mladih Kalejdoskop 2015 (Jasmina Založnik), s knjižnega sejma v Beogradu (Miša Gams) ter s 16. Pesniške olimpijade (David Bedrač) – ob zadnjem objavljamo tudi dve pesmi Natalije Milovanović, zmagovalke olimpijade.

Poročamo tudi o dveh NOVIH KNJIGAH: Jana Gregorčič o romanu Večerja Hermana Kocha, Matej Krajnc pa o pesniški zbirki Neve Lučke Zver: Razsežnosti.

Tudi rubriko KRITIKA smo dodobra zapolnili. Naši kritiki so analizirali mladinski roman Juanova dežela Maríe Terese Andruetto (Diana Pungeršič), pesniške zbirke Noč je abstraktnejša kot n Miklavža Komelja (Andrej Tomažin), Delta Kaje Teržan (David Bedrač), Troheji Matjaža Zorca (Milan Vincetič), Leta v oklepaju Barbare Jurša (Miša Gams), Šinjorina Patricije Peršolja (Tonja Jelen), roman Volosova čreda Roberta Titana Felixa (Denis Škofič) in pesniško zbirko Druga obala Petra Semoliča (Diana Pungeršič).

V KOMU ZVONI VIII. Matej Krajnc recenzira kompilacijo Kantfest 2014 (CEZAM Ruše / Klub KU-KU, 2014) ter album Vite Mavrič in Janija Kovačiča: Vitomil Zupan – Šlagerji in pesmi iz zapora (ZKP RTV SLO, 2015).

V LITERARNEM SKOVIKU je Matej Krajnc tokrat priobčil za crknit smešna (ali pa samo za crknit, če v njem prepoznamo grenko resnico) Obvestila za samozaposlene v kulturi.

Po Odločbi o samozaposlenih v kulturi št. 720006/2015 velja od 1. 11. 2015 nov postopek glede plačevanja prispevkov samozaposlenih v kulturi. Po novem se evidenca plačevanja ne bo več zapisovala v e-Davkih in drugih zapisih davčnega urada, saj smo s 30. 10. 2015 z njimi prekinili vse poslovne stike zaradi spremembe poslovnega modela. Vaš referent na ministrstvu bo na dvorišču pred stavbo vsak mesec izkopal luknjo, vanjo zakričal znesek prispevka in luknjo spet zakopal.

Matej Krajnc

Na koncu pa, tako kot vedno v zadnjih dveh letih, STRIP. Narisal in napisal ga je Matej de Cecco (Kaj pa vem …), v njem ugotavlja, koliko ve oziroma koliko ne ve.

O slednjem neprestano razmišljamo tudi pri Mentorju, zato ste lahko prepričani, da bo naslednji letnik še polnejši in še boljši. Pa srečno 2016!

3 Comments

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s