Zunaj je 3. številka Mentorja

Zunaj je 3. številka 36. letnika revije Mentor. V njej pa osrednji del zavzema URŠKA 2015.

Pa poglejmo, kaj lahko preberete v njej:

Za UVODNIK smo tokrat prosili mentorja ene naših prevajalnic, Andreja Pleterskega, ki vas bo posvetil v skrivnost Kako se naredi prevajalec.

V posebnem sklopu LITERATURE tokrat predstavljamo 5 finalistov letošnjega natečaja Festivala Urška. Državna selektorica Barbara Pogačnik je za finalni dogodek, ki se bo odvil jutri 16. oktobra v Slovenj Gradcu, izbrala: Aleša Jelenka (poezija), Karolino Zgaga (proza), Jerneja Kusterleta (poezija), Karmen Hribar (poezija) in Urško Kramberger (poezija). Objavljamo njihove (samo)predstavitve in izbrane literarne tekste. Letošnji finale bo imel sicer še posebno gostjo, v spremljevalnem programu je del finala tudi Katja Gorečan (dramatika).

Vseeno smo našli nekaj prostora tudi še za PREVOD. Nagibanje v nič, kratko zgodbo švicarske pisateljice Monique Schwitter, je prevedla in pripravila Tina Štrancar.

Tokratna številka prinaša kar dva intervjuja. Gabriela Babnik se je pogovarjala z lansko zmagovalko Festivala Urška, Petro Žišt, o njeni knjigi, ki bo pravkar prišla iz tiskarne, pa še o čem: “Če imaš oči in srce globoko odprte, spoznaš, da ne moreš stvari posploševati”; Marjeta Drobnič pa se je ob premieri njegove drame Kotra demokraciji v Gledališču Koper pogovarjala s katalonskim avtorjem Estevejem Solerjem.

POTOPIS je znova prispeval naš stalni sodelavec s Kitajske Peter Zupanc: Potovanje v kraljestvo Mjao. O posebnem praznovanju kitajskega novega leta, o vlogi žensk v ruralni Kitajski, pa še o čem.

ESEJ je tako kot Uvodnik obarvan prevajalsko. Ksenija Mravlja je pripravila zapis o prevajanju enega velikanov sodobne literature: Milan Kundera: Prenos kulturnih realij v štirih različicah romana.

David Bedrač v rubriki MLADI USTVARJALCI IN NJIHOVI MENTORJI tokrat predstavlja Lino Malovič s Ptuja in njeno mentorico Marijo Holc. V ŠOLSKIH SPREHODIH pa piše o Zborniku mladih literatov občine Logatec ob 60-letnici rojstva logaškega pesnika: Po pesniških stopinjah Andreja Žigona.

V PORTRETU Jasmina Založnik predstavlja plesalca Žigana Kranjčana (Prisvajanje smislov).

V POROČILIH O DOGODKIH vas obveščamo o Razstavi ob 70-letnici izdaje novega Cicibana in o Obuditvi Kamniške Šutne z z Živo knjižnico (Miša Gams).

V NOVIH KNJIGAH na vas čakajo zapisi o naslednjih sveže izdanih naslovih: Ujetniki monsuna Milana Petka Levokova (Jana Gregorčič), Lom glasu Simone Kopinšek (Milan Vincetič) ter Spreminjanje naše besedilne zavesti Adriana van der Weela (Iztok Ilich).

V posebno bogati KRITIKI pa tokrat o: Piš! Vrhniške literarne skupine (David Bedrač), Vse je v redu Tine Grandošek (Gabriela Babnik), Kolesa in murve Kristine Kočan (Milan Vincetič), Domače naloge Petra Svetine in Damijana Stepančiča (Diana Pungeršič), Otilija in rumena mačka Chrisa Riddella (Larisa Javernik), Mirne duše Florjana Lipuša (Miša Gams), Na predvečer spremembe Danice Križanič Müller (Milan Vincetič), Jesenske trave Danila Muršeca (David Bedrač) in Leto petelina Tereze Boučkove (Diana Pungeršič).

V VII. izdaji rubrike KOMU ZVONI o ploščah slovenskih kantavtorjev Matej Krajnc piše o ploščah Je pri nas od nekdaj znano dvojca Drajnarjuva vampa, En-ci ben-ci Ka-ta-len-ci skupine Katalena ter o Enciklopediji človeka in soljudi Ksenije Jus in Blaža Grma.

V LITERARNEM SKOVIKU Matej Krajnc tokrat o Duhovih umetnosti.

STRIP pa je za letošnjo predzadnjo številko prispeval Gašper Rus, ki je “ustripil” Ljubezen Marjana Rožanca.

To je to za tokrat, se beremo že kmalu – novi Mentor bo na policah že čez dober mesec!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s