Tematska številka Mentorja, posvečena otroški in mladinski literaturi

Druga številka letošnjega Mentorja (letnik 36) je tematska. Obsežen del revije smo namreč namenili temi Otroška in mladinska književnost ter odrasli, v okviru katere smo v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj pripravili tudi manjši simpozij in okroglo mizo. Zanimala so nas predvsem vprašanja

Ali otroško/mladinsko literaturo res berejo samo otroci oziroma mladi? In če ne, ali je prav oziroma dobro, da ne?

Kakšne so razlike med literaturo za odrasle in otroke/mladino? Kje je meja? Kdo jo postavlja?

Kakšen je status otroške in mladinske literature pri nas? Kakšen je status njenih ustvarjalcev?

Kako pomembna je otroška/mladinska književnost za usvajanje branja in vzgojo ljubezni do branja – torej posledično tudi za vzgojo kasnejših bralcev literature za odrasle?

K razmišljanju smo pritegnili strokovnjake in ustvarjalce s tega področja: profesorico mladinske književnosti dr. Dragico Haramija, pisateljico in avtorico večkrat nagrajenega romana Ime mi je Damijan Suzano Tratnik, literarno kritičarko in sodelavko Mentorja Lariso Javernik ter likovnega urednika za otroški in mladinski program pri Mladinski knjigi Pavleta Učakarja. Temi so sicer posvečeni tudi nekateri drugi prispevki naših sodelavcev.

Vsebina celotne številke pa je naslednja:

Uvodnik, ki sem ga napisal kot glavni urednik revije in pobudnik teme in ki ima naslov Od teh vprašanj je odvisna naša prihodnost.

V LITERATURI objavljamo dela Jasne Janež in Danijela Vidakovića (POEZIJA), Nike Godina (DRAMATIKA) ter Alena Štojsa Goljarja in Katje Stojič (PROZA), seveda s komentarji področnih urednikov (D. Bedrač, B. Rigler, A.Harlamov). Poleg teh pa še besedila petih finalistov Roševih dnevov 2015, ki jih uvede Matej Krajnc: Svena Pušnika (OŠ Ribnica na Pohorju), Nike Rajšter (OŠ Frana Roša, Celje), Maje Strmčnik (OŠ Antona Aškerca, Velenje), Sare Štiglic (OŠ Vič, Ljubljana) in Nives Žlof Androjna (OŠ Vižmarje Brod, Ljubljana).

POTOPIS je delo Simone Žvanut: Med množičnim turizmom in dovoljenji za umetnost: Potep po Mjanmaru in spoznavanje umetniške scene v Yangonu.

INTERVJU: Gabriela Babnik se je o mladinski književnosti pogovarjala s Slavkom Preglom.

TEMATSKI SKLOP namenjen, kot že uvodoma zapisano, otroški in mladinski književnosti ter odraslim, sestavljajo prispevki: Bralca za življenje vzgajamo od malega Dragice Haramija; “Ime mi je Damijan” med mladinskim romanom in romanom za odrasle Suzane Tratnik; Knjiga kot most med otrokom in odraslim Larise Javernik; Je knjiga mladinska? Za odrasle? – Pomembno je samo, ali je dobra! Pavleta Učakarja ter 60 let ptujskega mladinskega knjižničarstva (1955-2015) Melite Zmazek.

V rubriki MLADI USTVARJALCI IN NJIHOVI MENTORJI se je David Bedrač pogovarjal z udeleženci Beletrinine literarne šole za poezijo, ki jo je vodil – z Ano Lorger, Aljošo Petrovčičem, Marušo Samobor Gerl in Urošem Beočaninom; vsakemu pa objavljamo tudi eno pesem. V ŠOLSKIH SPREHODIH pa isti avtor piše o literarni reviji Novi Zvon iz Nove Gorice.

V KNJIŽNICAH: Urška Orešnik je v sklopu teme in s knjižničarskega vidika pripravila prispevek z naslovom Ljuba kroglica pregelk, nikdar nočem biti velk! – o novih trendih branja in izposojanja mladinske literature.

POROČILA O DOGODKIH: Jasmina Založnik poroča o OPUSu 1, državnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev (Podoba – gib – telo).

POROČILA O KNJIGAH: Iztok Ilich poroča o treh vrhovih izvirne poljudno poučne publicistike, in sicer o knjigah Kaj nam povejo besede Lucije in Damijana Stepančiča, Gorski vrt za vse odprt Polonce Kovač in Jelke Godec Schmidt ter Kamniške pravljične poti Irene Cerar. Miša Gams pa poroča o knjigi Razkriti obrazi svobode Gabriele Babnik, Nejca Gazvode, Alojza Ihana, Vesne Lemaić in Mihe Mazzinija.

KRITIKA: V tej številki smo na tnalo vzeli knjige Tebi (kratki kratki roman) Jana Šmarčana – ocenjujeta ga David Bedrač in Miša Gams; Kdo si pa ti? Mateje Gomboc (Diana Pungeršič), Kraca Lile Prap (Larisa Javernik), Vrnitev k sinjini/Neopisljiva bližina Marka Elsnerja Grošlja (Milan Vincetič), Clara Janice Galloway (Diana Pungeršič), Majhna pesem Josipa Ostija (Miša Gams) ter Nov dan Adolfa Šinkovca – Črtomirja in mladih (David Bedrač).

KOMU ZVONI VI.: Matej Krajnc ocenjuje istoimensko ploščo dua Natriletno kolobarjenje s praho ter Mali rug/Glas neba Silvane Paletti.

LITERARNI SKOVIK: skovika, kot zmeraj, Matej Krajnc: Medvedek Dija in njegova pravica ali Franc Roš nima besede.

STRIP: številko tokrat zaokroža strip Davida Krančana.

Vabljeni k branju!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s