Novi knjigi Zavoda Itadakimasu: Kristina Kočan in Veno Taufer

Vsem težavam navkljub smo pred kratkim pri Zavodu Itadakimasu vendarle izdali dve pesniški knjigi, napovedani že za lansko leto. In sicer, Kolesa in murve, drugo zbirko pesnice Kristine Kočan ter ponatis legendarnih Vodenjakov enako legendarnega Vena Tauferja, ki ga spremlja za to izdajo sestavljen pesnikov avtopoetičen zapis. Knjigi sta tudi poseben umetniški izdelek že sami po sebi, za kar so znova poskrbeli pri tipoRenesansi, kjer so naslovnici, tako kot že naslovnice prejšnjih knjig zbirke Poetoviona, ročno postavili in odtisnili.

V živo ju bomo predstavili jeseni, za nakup pa lahko kontaktirate tudi mene.

Kristina Kočan, Kolesa in murveKnjiga Kolesa in murve je druga pesniška zbirka mlajše mariborske pesnice in prevajalke Kristine Kočan. Že v svojem prvencu z naslovom Šara (2008) je kritike navdušila s svojim neposrednim in komunikativnim pesniškim jezikom, ki si za svoje motive jemlje vsakdanje življenje, v katerem najdeva lepoto in smisel. Z drugo pesniško zbirko že lahko govorimo o teh lastnostih kot o prepoznavnih za pesnico. Enako pomembni značilnosti njene poezije sta intertekstualnost, pri čemer se pesnica navezuje predvsem na ameriško poezijo in pop kulturo, kar v slovensko literarno tradicijo vnaša dobrodošlo svežino in kozmopolitskost, ter humor, ki je lahko tudi črn, a je zlasti nagajiv in sproščujoč.

“Poezija Koles in murv je torej poezija vmesnosti, vmesnosti, ki zeva med otroško željo po odkrivanju širnega sveta in krikom po stabilnosti, ki ne bi bila enaka statični zakoreninjenosti (kot morda nakazuje že sam naslov Kolesa in murve); je nekakšen poosebljeni Babilon, ki v urbani džungli zaznav išče možnosti za izrekanje lastne izkušnje (v meni bobnijo besede / v tisočerih jezikih / na 37. ulici / se ne slišim več), hoja po vrvi, ki povezuje naša mala (ne)smiselno zaokrožena svetovja s svetovji, iz katerih v vsej svoji posamičnosti vstaja in vztraja Drugi, naj bo to neznanec (tako kot skrivnostni sosed v pesmi Walker) ali pač ljubimec/ka (…naju / ni sta le dva / brezdomca ranim / se pri vsakem).” Odlomek iz spremne besede Poezija vmesnosti Sergeja Harlamova.

Veno Taufer, VodenjakiKnjiga Vodenjaki je ponatis kultne pesniške zbirke iz leta 1986, za katero je Veno Taufer prejel tudi Jenkovo nagrado. V njej pesnik s svojo znamenito napol mitsko, napol odtujeno in izredno ritmično govorico upesnjuje eksistencialno grozo, krčeviti krik strahu modernega zahodnega človeka, ki je imel družbeno-zgodovinski vzrok v hladni vojni in neprestani grožnji popolnega iztrebljenja človeštva. Klasika slovenskega temnega modernizma, ki se sicer zaključi optimistično, toda ponatis je več kot aktualen tudi danes, ko nam zaradi človeške brezobzirnosti in pohlepa grozi popolno uničenje narave, s tem pa seveda tudi nas samih.

“Pravo odkritje pa sem doživel, ko sem leta 1978 v Ljubljani prvič videl razstavo osupljivih, čudnih bitij: kamnitih skulptur pol rib pol ljudi s široko odprtimi očmi in usti – a njihov krik je bil nem! To so bile izkopanine starodavne, menda vsaj osem tisoč let stare civilizacije, ki je izginila, onemela, ostala pokopana, dokler je niso prav takrat po naključju odkrili, ko so ob Donavi gradili velikanski jez za hidrocentralo. Bitja brez imena, usta brez govorice, a tako očitno v stiski svoje nemosti, ogroženosti, smrtnosti, oči, ki so gledale nekaj grozečega ali usodnega, brazde, gube kot znamenja in zaznamovanosti po truplih teh bitij iz vode, tako človeških. Dal sem jim lahko ime: vodenjaki. Dal sem jim lahko zgodbe neke civilizacije – naše, evropske, evropocentrične, sebične, a tudi kdaj kulturno in družbenosocialno altruistične; suicidalne in pohlepne, a tudi z metafizičnimi ali/in humanističnimi senzibilitetami.” Odlomek iz avtorjevega zapisa k novi izdaji.

Vabljeni k nakupu in branju!

1 Comment

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s