Teden, poln knjig in literature

Teden, ki se je začel z današnjim dnem, bo prekipeval od literature, knjig in dogodkov.

1. Danes je startal natečaj Metine liste za najboljšo pesem, dolgo 140 znakov: #poetvit. Deluje kot na Evrosongu, izbira ljudstvo in strokovna žirija, ki jo sestavljam skupaj z Nino Kožar, Slavkom Jeričem, Miriam Možgan in Luko Hvalcem. Čivkajte verze! Več o samem natečaju pa tukaj: klik.

2. V petek so se Slovenski dnevi knjige začeli že v Mariboru; danes pa se 20. slovenski dnevi knjige odprejo še v Ljubljani. Strani s celotnimi programi imate na povezavah; sam pa bom jutri moderiral pogovor o mecenstvu oziroma denarju v kulturi: Kdo bo plačal račun za umetnost? KJE? Trubarjeva hiša literature v Ljubljani. KDAJ? Jutri, 21. aprila, ob 15h. KDO? Moji gostje bodo Urška Sterle, Ivo Svetina in Luka Vidmar. Zelo vljudno vabljeni! Še kratek opis problema:
Umetnost je bila v svojih začetkih odvisna od bogatih pokroviteljev oziroma mecenov, ki so bili v zameno za svojo podporo deležni hvaležnosti, časti, marsikdaj pa so tudi vplivali na nastajanje umetnosti svojih varovancev. Družbene spremembe so umetnika kasneje izvrgle na trg ali pa ga namestile v državne jasli, ob današnjem vse večjem krčenju proračunov za kulturo in umetnost pa se zdi, da bo umetnik kmalu povsem prepuščen »benevolenci privatnih sponzorjev«.

3. V sredo bo Društvo slovenskih literarnih kritikov, pri katerem delujem tudi kot član upravnega odbora (če sem slučajno pozabil omeniti); podelilo nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta, poetično imenovano kritiško sito. Na slednjem so po prvejem presejanju ostali Polona Glavan z romanom Kakorkoli (Beletrina), Vesna Lemaić z romanom Kokoška in ptiči (Škuc), Katarina Marinčič z romanom Po njihovih besedah (Modrijan), Boris A. Novak z epom Vrata nepovrata: Zemljevidi domotožja (Goga) in Katja Perat s pesniško zbirko Davek na dodano vrednost (LUD Literatura). Kdo bo nagrado prejel, lahko iz prve roke izveste na podelitvi, ki bo potekala v sredo 22. aprila ob 16h pred Mestno hišo v Ljubljani. V sklopu Slovenskih dnevov knjige bo predhodno potekal pogovor z nominiranci, ki ga bo povezoval Matej Bogataj. Vabljeni!

4. Pa še ni dovolj natečajev in nagrad: stavci, kibici in zavistneži, pozor! V četrtek 23. aprila bo časopis Delo izdal tudi 10 nominiranih romanov za 25. nagrado kresnik! Letošnja razglasitev bo še prav posebna, saj bo potekala takorekoč v živo ob 19h v Modrijanovi knjigarni na Noči knjige.

5. Še pred tem pa bom v četrtek 23. aprila ob 18h gost okrogle mize o literarni kritiki, ki poteka v okviru Prepišnega uredništva LUD Literature (Erjavčeva 4 v Ljubljani, za tiste, ki res ne veste). Celotni program najdete na povezavi; več o samem dogodku pa tukaj. Sicer pa vam lahko kar takoj povem, da bom o kritiki razpravljal z dvema kolegicama, ki ju nadvse občudujem, in sicer s Tanjo Petrič (ki bo nadomestila žal obolelo Gajo Kos) in čudovito Ano Schnabl. Povezoval bo Rok Smrdelj.

Vabljeni na vse tole: virtualno, realno, platonično, krvavo!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s