Danes: Huda pokušnja! S03E5: Balkanska gibanica

Danes zvečer bo še predpredzadnja Huda pokušnja! v tej sezoni. Smučanja je konec, fuzbala ni, žejni ste in za vas imamo dva zanimiva gosta – ergo: če ste blizu, pridete!

Z nami bosta oblikovalka in pisateljica (striparka?) Samira Kentrić ter vinar Leon Gjerkeš, ki vodi vina Gjerkeš iz goričkih Fikšincev.

Samira Kentrić (1976) je samozaposlena v kulturi kot vizualna umetnica, ki staplja javno, politično govorico z intimno obarvano sfero človekovega vsakdana. Kot ilustratorka in oblikovalka je likovno opremila številne knjige in časopise, med drugim je risala za Dnevnikov Objektiv, Sobotno prilogo Dela, časopis Finance, Mobitelove Zaupne besede, nizozemsko revijo Bi-logical… Oblikovala in likovno opremila je časopis Arzenal, enkratno publikacijo ZRC SAZU. Z ilustracijami naslovnic sodeluje z založbo Beletrina, Modrijan, ZRC SAZU in AGRFT. Posebej je specializirana za mnenjsko ilustracijo, ki ponuja politični komentar v likovnem mediju. Eno tovrstnih del je bilo leta 2010 uvrščeno v prestižni American Illustration Catalog. Od leta 1999 je aktivna v umetniškem tandemu Eclipse, ki je za svoje delo leta 2001 prejel Zlato ptico.

Balkanalije so avtobiografski grafični roman o dozorevanju v družini bosanskih migrantskih delavcev, ki so prišli v Slovenijo s preprosto željo zagotoviti boljšo prihodnost svojim potomcem, je njen prvenec, ki je nastajal zadnjih pet let.

GG ali Gjerkeš z Goričkega. Po Marofu, ki smo ga spoznavali na letošnji januarski Hudi pokušnji!, prihaja tokrat v goste še en zanimiv, prodoren in inovativen prekmurski vinar, ki je že prej začel utirati drugačna pota v tamkajšnjem, še vedno pretežno pocukranem vinarstvu: Leon Gjerkeš iz Fikšincev, s skrajnega severozahodnega konca krajinskega parka Goričko. Le kako mu je uspelo, da je lani na enem največjih mednarodnih ocenjevanj, AWC na Dunaju, za vseh pet sortnih vin, ki jih ima v kleti, prejel priznanja? Medalje odnaša tudi z grandioznega Decanterjevega ocenjevanja v Londonu, s prestižnega Chardonnay du Monde, kjer se zberejo na kupu najboljši predstavniki te sorte z vsega sveta, pa … In zakaj je chardonnay 2012 poimenoval Woodstock, po prizorišču legendarnega rock koncerta s konca šestdesetih v državi New York? Je mar stari mladi roker? In kakšna bosta šele suhi sivi pinot 2013 in slajši rumeni muškat 2013 iz rok moža, ki se nostalgično spominja tistih odštekano lepih in vznemirljivih časov?

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Datum: 25. marec 2015 ob 19h

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s