Prva številka Mentorja 2015

Že nekaj časa je zunaj tudi prva številka Mentorja letnik 2015. Vsebina? Bogata. Cena? Sitnica.

V uvodniku Na zlato posprejane palme namesto knjig Gabriela Babnik piše o Šalamunu in preživetju kulturnikov.

Literaturo tokrat sestavljajo teksti Aljaža Selinška, Mihe Mareka in Alena Štojsa Goljarja (POEZIJA); za dramski tekst smo izbrali (Pre)Vzgojo: Problematično komedijo o kliničnih primerih mladosti Jana Pirnata; prozni blok pa sestavljata kratki zgodbi Sanje so dovoljene Dušana Marolta in Okus po snegu Melite Vidovič. Vsi teksti so, kot vedno, pospremljeni tudi z uredniškimi komentarji.

Močan je znova tudi nabor prevodne literature, saj objavljamo besedila, ki so jih prevedli na lanskih JSKD-jevskih prevajalnicah. Če teh izobraževanj še ne poznate, jih dajte prečekirat. V angleški prevajalnici so prevedli nekaj pesmi ameriške pesnice Anne Sexton in angleške pesnice Friede Hughes; v francoski poezijo sodobne francoske pesnice Valérie Rouzeau; v nemški kratko zgodbo mlade švicarske avtorice Stefanie Sourlier; v portugalski kratko zgodbo ene najpomembnejših brazilskih avtoric 20. stoletja Clarice Lispector; v slovaški kratko zgodbo slovaške pisateljice Zuske Kepplové; v španski pa kratko kratko prozo avtoric Carmele Greciet, Isabel Mellado, Susane Barragués Sainz, Nurie Mendoza, Maríe José Barrios, Patricie Esteban Erlés, Paz Monserrat Revillo, Beatriz Alonso Aranzábal, Rosane Alonso, Maríe Paz Ruiz Gil in Espido Freire.

V tokratnem intervjuju z naslovom “Jaz bom vedno na strani žrtve”, objavljamo pogovor Diane Pungeršič s slovito in tudi slovenskim bralcem dobro znano češko avtorico Radko Denemarkovo, ki se je konec prejšnjega leta mudila v Sloveniji.

Esej je tokrat prispeval Tone Rački: Čemu služi umetnost se sprašuje o smislu umetnosti včasih in danes.

Posebnega opozorila je vreden potopis Tine Štrancar, ki se je potepala po Rimu: Rim. Roma. Rom: Germanistični špancir v preteklost.

David Bedrač v rubrikah Najstnik in Šolski sprehodi poroča o 15. Pesniški olimpijadi: Kaj, to je pesem?! ter zapisuje vtise o portalu Pesnik.net.

V rubriki O knjižnicah Urška Orešnik piše o novem knjižničnem portalu dobreknjige: Knjižni kompas za bralce brez idej.

V Portretu objavljamo tekst Jasmine Založnik o skupini performerjev po imenu Bitnamuun.

V Poročilih pa boste lahko brali o okrogli mizi o generacijskem diskurzu, ki je potekala decembra na inštitutu IRIU, Gabriela Babnik: Zašepetano med vrsticami …; ter o sodelovanju JSKD Logatec in Knjižnice Logatec z literarnimi razpisi v letu 2014, Urška Orešnik: Radost, ustvarjalnost in povezovanje.

Med novimi knjigami smo za vas prebrali dela Literarni atlas Ljubljane Marjana Dolgana in drugih, Izgubljeni bralec Sama Ruglja (oboje Iztok Ilich), Pomlad v Palestini Mirka Javornika (Jana Gregorčič), Sebi neznani Igorja Likarja (Milan Vincetič) in Čarovnica in dež Jurge Ivanauskaite (Miša Gams).

V Kritiki pa lahko preberete zapise Davida Bedrača: (Pre)hitro in (pre)hlastavo o pesniški antologiji Železarska lirika urednika Jerneja Kusterleta; Denisa Škofiča: Razvodenele Benetke o romanu Benetke, zadnjič Milana Dekleve; Gabrielo Babnik: Različni obrazi Berlina o potopisu Brez zidu Nataše Kramberger; Larise Javernik: Slovenec, ki je spremenil Kitajsko o slikanici Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu Huiqin Wang; Miše Gams: V vrtincu politike in erotike o pesniški zbirki Zamahi med belo, rdeče Bojana Sedmaka; ter Nane Čepar: Od komikov do klovnov o romanu Optimisti v nebesih Žige Valetiča.

V Komu zvoni V. Matej Krajnc ocenjuje plošči Tadeja Vesenjaka: Naša dejanja odmevajo v večnost (Založba Pivec, 2014) in novi kompilaciji Rokerji pojejo pesnike različnih izvajalcev (Subkulturni azil, 2014).

V Literarnem skoviku objavljamo razpis za najboljši neberljivi roman (Matej Krajnc).

Za Strip smo tokrat poprosili Kajo Avberšek.

Mentorja urejava skupaj z Barbaro Rigler. Likovno je revijo opremila, kot vedno, Meta Wraber. Uživajte v branju!

POZOR: Naslednji Mentor izide maja, šlo pa bo za tematsko številko, posvečeno ODNOSU ODRASLIH DO OTROŠKE IN MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s