Nova številka Mentorja 4/2014

Že nekaj časa je zunaj tudi 4. številka revije Mentor, zadnja za letnik 2014.

V njej pa toliko vsebine, da poka po šivih. (Ne dobesedno, ker je res lep izdelek.)

V uvodniku letošnja uršljanka Petra Žišt o svojih potovanjih po svetu ter “najbolj iskanih besedah”.

V LITERATURI objavljamo POEZIJO Smiljana Trobiša, Radeta Krstića in Bruna Mariniča – o slednjem David Bedrač v uredniškem komentarju pravi: “To so tako pesmi, ki po eni strani razprostirajo nežno plat človekove eksistence, po drugi strani pa s skoraj znanstveno discipliniranostjo in natančnostjo zarežejo v drobovje naših majhnih, nemočnih usod.” Popravljamo tudi napako iz prejšnje številke, kjer smo napačno zapisali ime Mateja Krevsa, zato njegovi pesmi objavljamo znova. Tudi tokrat objavljamo DRAMSKI TEKST za otroke; Radovedni oblaček je delo Natalije Šimunović – Cilenšek. Uredniški komentar je napisala Barbara Rigler, odgovorna urednica. Objavljamo pa tudi POEZIJO s pesniške delavnice Gregorja Podlogarja; poleg njega so z besedami eksperimentirali Mojca Perkon Kofol, Breda Slavinec, Tomaž Hostnik, Maša Dvoršak, Alja Grlica, Lidija Polak, Tomaž Švagelj, Maja Miloševič, Erik Vrčon, Janko Keček in Milan Žniderič. Objavljamo pa tudi, kot v uvodniku piše Matej Krajnc, “jagodni izbor” Feferona 2014: Marko Skok – Mezopotamsky (zmagovalec natečaja), Vanja Tajnšek, Tomaž Hostnik, Brane Murko, Lidija Polak in Milan Žniderič. V PROZI pa tokrat kratka skica z naslovom Poslednja sveča Silva Maleka in kratka zgodba Popevka tedna 202 Tamare Matevc. Uredniški komentar sem napisal A.H. Za posladek pa še kratka zgodba Iztoka Vrenčurja Metamorfoze in bolečine, ki je nastala kot literarni odgovor na festival mladinskih gledaliških skupin Vizije 2014.

V PREVODU objavljamo kratko prozo urugvajskih avtorjev v prevodu Jurija Kunavra: Dani Umpi (Ose brez kril), Guillermo Giménez (Slišati S) in Horacio Bernardo (O tem, kako sem napisal tole zgodbo).

Gabriela Babnik se v INTERVJUJU pogovarja z avtorjem prvenca Stramorjevi koraki (Litera 2014) Andrejem Tomažinom, ki pravi “Na noben način nisem in ne morem biti Miško Kranjec”.

Larisa Javernik je napisala esej o umetniškem tandemu Peter SvetinaDamijan Stepančič: “Enkrat so bili pač eni taki čudaki.”, v katerem zapiše: ” Njuna dela se odprejo kot prostor igranja, junakov in zgodb, za katere smo kot bralci prepričani, da živijo še naprej, tudi ko zapremo platnice.”

Sunčan Stone je svojo zadnjo KOLUMNO poimenoval Fotokolumna in jo sestavil iz svojih fotografij s plesnih predstav.

V NAJSTNIK/NAJSTNICA David Bedrač intervjuva mladega pisatelja Jureta Domajnka in njegovo mentorico Mileno Milanovič. Objavljamo pa tudi kratek odlomek iz Domajnkovega romana Moj jutri (Smart-team, 2012). V ŠOLSKIH SPREHODIH piše o Zelenem valu, literarnem glasilu Srednje prometne šole Maribor.

Liljana Klemenčič v rubriki V KNJIŽNICAH tokrat ugotavlja: Knjižnično razstavišče je lahko bibliološko igrišče.

V REVIZORJU objavljamo poročilo s 53. Linhartovega srečanja (Ana Perne), portret mladega plesalca Jana Rozmana (Jasmina Založnik) ter poročili o plesni uprizoritvi poezije Maje Miloševič na Urški 2014 (poročata kar plesalki sami; Maša Hawlina, Eva Posedel) in okrogli mizi Ljubljanska razstavišča sodobne umetnosti in njihove programske usmeritve (Simona Žvanut, soorganizatorka).

Poročamo tudi o novih knjigah. Janka Jerman: Ko je življenje še sanjalo (A.H.), Tinka Volarič: Krožnice večglasnih tišin (A.H.), Marija Švajncer: Samotni bralec (Milan Vincetič), Anej Sam in Neža Maurer: Nežno srce (Diana Pungeršič), Jana Hartman – Krajnc: Pripoved stare meščanke (Marica Škorjanec) in Bina Štampe Žmavc: Ogledalo zraka (Miša Gams).

V KRITIKI pa tokrat o Rok Komel: Vodenika (David Bedrač), Anton Sečnik: Odklenjeno (David Bedrač), Lučka Zorko: Božji delec (Denis Škofič), Egon Bondy: Bratje Ramazovi (Diana Pungeršič), Saša Pavček in Damijan Stepančič: Zakaj je polje jezero (Larisa Javernik).

Matej Krajnc v Komu zvoni IV. tokrat o ploščah Sine, Dani in The Wild Bunch: Orfej ter Neca Falk: Od daleč. V LITERARNEM SKOVIKU pa tokrat o pisateljski blokadi.

STRIP pa je tokrat prispeval Miha Hančič: Knjige – moj najljubši kraj na svetu! Proces nastanka striap si lahko ogledate tukaj.

Se beremo spet v naslednjem letu!

1 Comment

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s