Huda pokušnja! S03E02: “Haloška polka”

Jutri bo tudi zadnja Huda pokušnja! v letošnjem koledarskem letu, zato je ne gre zamuditi!

Z nami bosta skladatelj, harmonikar, vokalist in filozof Bratko Bibič ter haloški vinar Konrad Janžekovič iz vinogradništva Turčan.

 

Harmonika za butalce (Koda, 2014)

Harmonika je eno od po svetu najbolj razširjenih in priljubljenih glasbil, v novejšem času se je udomačila v malodane vseh glasbenih zvrsteh. Skupaj z nekaterimi zvrstmi ljudske, predvsem pa t. i. »narodnozabavne glasbe« je harmonika postala tudi pomemben simbol, s katerim se pasivno ali aktivno, pozitivno ali negativno identificira dobršen del slovenskega občestva vseh generacij. Podobno vlogo je harmonika igrala in še vedno igra tudi v drugih kulturah in družbah. Bratko Bibič v svoji knjigi, kot bi sledil načelu »sledi denarju« (če hočeš najti storilca), sledi harmoniki (ker tako najde storilce) po labirintih spreminjajočih se družbenih, kulturnih, umetnostnih in glasbenih razmer, katerih sopotnik in soustvarjalec so tudi raznolike zgodovinske in aktualne glasbene in harmonikarske prakse. Na harmoniko namreč velikokrat naletiš prav tam, kjer jo najmanj pričakuješ.

Bratko Bibič (roj. 1957), po izobrazbi magister filozofije, je mednarodno uveljavljen skladatelj, harmonikar in vokalist z obsežno diskografijo in koncertno bilanco. Velja za enega pionirjev t. i. emancipacije harmonike od stereotipov, s katerimi se povezuje, začetnikov t. i. world music (sedemdeseta leta) in potem predhodnikov eksperimentalnih avantgard nove glasbe na sceni newyorškega Downtowna (osemdeseta leta), kasneje pa je deloval v številnih slovenskih in mednarodnih zasedbah.

Smeli Turčan s Turškega Vrha

So kje pri nas še bolj strmi in naporni vinogradi kot v Halozah? Redko kje! Itak za večino slovenskega vinogradništva velja, da je zaradi strmih leg to herojsko početje, za haloško še prav posebej. Kar pojdite pogledat na Turški Vrh (Le zakaj se mu tako reče?), kjer ima vinograde družina Janžekovič, oče Konrad in sin Matej. Dereza na nogi in cepin v roki skoraj ne bi bila odveč, tako nepoložno je tam. Ampak proti jugu obrnjene strmine so kot naročene za vinsko trto, saj vsrkajo največ sonca. Tega bo v svojih vinih na jubilejno, dvajseto Hudo pokušnjo! prinesel mojster Konrad. Doslej še nismo imeli priložnosti okusiti muškata ottonela, tokrat ga bomo. In modri pinot, ki ga je v Halozah sadil prvi, za nameček pa še kakšno presenečenje, vse z blagovno znamko Turčan, ki se ponaša z mnogimi zlatimi medaljami s ptujskega, radgonskega in ljubljanskega ocenjevanja.  .

 

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj.

Datum: 26. november 2014, ob 19. Uri.

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

1 Comment

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s