Huda pokušnja! S03E01: “Osmrtnica za cuker”

Oktober je čas za novo, tretjo sezono Hude pokušnje! Prejšnjo smo zaključili s klifhengerjem: Ali je mogoče obdržati to stopnjo hudosti tudi v prihodnje? Mnogi ste skeptični, toda mi smo prepričani, da lahko letvico še dvignemo, zato letos pričakujte polet v nove dimenzije zavedanja dobrega vina in dobre knjige. Nove epizode Hude pokušnje! bodo tako seksi kot Game of Thrones, samo da bo golota notranja! Pridite preverit!

Gosta prve epizode bosta Bernard Nežmah s pionirskim delom Časopisna zgodovina novinarstva in Matej Markuš iz vinarstva Oskar z dišečim sauvignonom, brutalno penino in šiponom 2013.

 

Vsako zadnjo sredo v mesecu bomo v Domu kulture Muzikafe gostili vrhunskega pisatelja in vrhunskega vinarja. Na enem kraju se bosta srečevali pesniška in enološka umetnost, prisluškovali bomo, okušali, se smejali in pomnili. Ena, izbrana knjiga in izbrano vino, oboje zaznamovano z nezamenljivo avtorsko pisavo, osebnostjo, pečatom porekla.

Cilj cikla večerov bo razvneti duha, ga dvigniti v višave in odpeljati v kraje, kamor ne zaide vsak dan. Vsak od povabljenih pisateljskih gostov bo o vinu, o katerem bo ta večer tekla beseda, napisal besedilo. Po dveh letih bodo besedila izšla v skupni knjigi.

 

Bernard Nežmah (1961) je bil urednik na Radiu Študent, glavni urednik, kolumnist in novinar Mladine, komentator na RTV Slovenija, sodelavec Inštituta Nove revije. Kot docent predava Novinarske žanre, Publicistiko in Zgodovino novinarstva na Filozofski fakulteti in Fakulteti za medije v Ljubljani. Za izstopajoče publicistično delo je v letih 1997 in 2007 prejel Jurčičevo nagrado. Doslej je izdal štiri samostojne knjige: Kletvice in psovke (1997), Zrcala komunizma (2007), Jelcinova Rusija (2007) in Intervjuji: Ekosofi (2009).

Knjiga Časopisna zgodovina novinarstva preučuje, ilustrira in dokumentira nastanek in zgodovinski razvoj časnikov na Slovenskem od leta 1797, ko se pojavijo Vodnikove Ljubljanske novice, pa do leta 1989, ko se konča obdobje enopartijskega režima in se prične moderna doba časnikarstva. Knjiga je plod večdesetletnega avtorjevega študija in soustvarjanja fluidnega predmeta zgodovine novinarstva. Pred nami je pionirsko delo s področja zgodovine medijev, ki ne predoča le široke, podatkovno razkošne slike, marveč z izčrpno analizo, podprto s pogosto pikantnimi in poantiranimi detajli, odstira številne pozabljene skrivnosti časnikarske dejavnosti in logike pri nas.

 

Po treh zaporednih Hudih pokušnjah v intimnejših ptujskih kotičkih v času Dnevov poezije in vina ob koncu avgusta in septembrskem premoru (saj smo si ga zaslužili, mar ne?), se z oktobrsko  vračamo v naš domicilni brlog, v častitljivo obokano klet MuziKafeja. Vinorodne lege Malečnika sodijo med imenitnejše v  mariborski okolici, od tam prihaja naš tokratni vinski gost, mladi Matej Markuš, ki smelo in uspešno nadaljuje tisto, kar je pred časom zastavil njegov ded Ožbalt. Najprej nas bo hotel prepričati z letošnjim, nedavno spočetim sauvignonom, ki menda tako lepo diši, da … No, bomo ugotovili na pokušnji, ki zna biti res huda tudi zaradi njegove brutalno naturne penine 2011, torej brez dodanega sladkorja, kar je za štajerske peničarje precej nenavadno. Drzna poteza, ki jo znajo ceniti ljubitelji povsem razgaljenih penin. Na koncu bo paradiral šipon 2013, s katerim zdaj prodira in uveljavlja blagovno znamko Vina Oskar. Bomo preverili, če upravičeno. Torej?

 

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in vinski publicist Jože Rozman.

 

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj.

Datum: 29 oktober 2014, ob 19. uri.

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com

Vabljeni.

Vstop prost.

 

Več informacij o večeru fb/Zavod Itadakimasu.

Zavod Itadakimasu

Saška Šteger

Gsm.:041 897 090

 

P.S.

Fotografija steklenic Vina Oskar, uporabljena v kolažu na naslovnici, je delo Staše Cafuta Trček.

1 Comment

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s