Danes v Delu o domnevni renesansi kratke proze

V današnjem (14. oktober 2014) Delu si lahko na prvi strani (in na polovici prve strani) Književnih listov preberete moj članek o tem, ali kratka proza s pojavom digitalne knjige resnično doživlja novo renesanso. Članek ima naslov Je 21. stoletje čas kratke zgodbe? in se med drugim naslanja na številne članke in zapise v angloameriških medijih, poimensko pa omenja predvsem dva: 1. intervju s Sadie Stein, ki ga je izvedel Joe Fassler za The Atlantic: Why Does the Short Story Survive? ter 2. polemični članek Laure Miller za Salon, ki je razburil nekatere, predvsem samozaložnike, ampak po mojem mnenju v celotno debato uvaja nekaj zdrave logike in skepse, z naslovom Sorry, the Short Story Boom is Bogus.

Pa kot vedno še krajši odlomek iz mojega članka:

Kratka proza naj bi bila namreč idealna za današnjega bralca, ki v svojem natrpanem vsakdanu in v poplavi različnih drugih oblik kratkočasja branju ne more ali ne želi posvetiti več kot nekaj minut na dan ter bere predvsem za preganjanje časa – medtem ko se zjutraj pelje na delo z javnim prevozom, med odmorom ali, priznajmo si, na stranišču. Tak bralec tako najpogosteje posega po digitalnem čtivu, dosegljivem s pametnim telefonom ali tablico, ki ju ima zmeraj pri roki. Že sam digitalni medij pa, kot vemo vsaj od Carrovih Plitvin naprej, daje prednost ekonomičnim, kratkim oblikam, saj v dobi površnega brskanja po vsebinah in nenehnih motenj, počasi izgubljamo sposobnost zbranega in poglobljenega branja (daljših) besedil.

P.S.

Zaradi omejenega prostora za tako široko temo bi želel mimogrede dodati še neko opombo. Namreč, z omenjanjem popularnosti televizijskih serij v članku sem želel poudariti, da bi nova tehnologija oziroma novi načini branja prej utegnili pomeniti vrnitev k serialnim romanom oziroma t. i. feljtonskim romanom, ki so izhajali po delih in spodbujali bralca k branju s klifhengerji. To morda dokazujejo tudi t. i. twitter romani. Morda tudi zadnja poteza Ferija Lainščka, ki je svoj roman Strah za metulje v nevihti objavljal po kosih na Facebooku? Priznam, da ne vem, ker nisem utegnil (pre)brati.

Skratka, tema se mi zdi izredno zanimiva in kompleksna, zato bom vesel vsakršnih pripomb, komentarjev, pomislek in kritik.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s