O Trubarju in njegovi Cerkovni ordningi na AirBeletrini

Če niste opazili preko drugih kanalov: Na AirBeletrini je bil v petek 19. septembra objavljen moj članek o Cerkovni ordningi, katere tretji oziroma drugi izvod so pred kratkim odkrili v Mestnem arhivu v Memmingenu in ki je do 4. oktobra na ogled v NUK-u, ob tej priložnosti pa sem sestavil tudi kratek življenjepis “očeta slovenske knjige” Primoža Trubarja. Za pokušino:

»Oče slovenske knjige« se je rodil leta 1508 na Rašici, ki je danes sicer ena taka vukojebina, takrat pa je bila ena taka vukojebina s stilom. Menda je v začetku 16. stoletja štela zgolj trinajst kmetij, toda šlo je za živahno prometno križišče dveh pomembnih trgovskih poti, iz Hrvaške do Trsta in iz Ljubljane v Kočevje, zato je bila tam tudi mitnica. Oče Miha Trobar je bil lokalni veljak; mlinar, tesar in cerkveni ključar, ki je imel nedvomno pravi ključ za zveličanje svoje duše, namreč denar. Tako je plačal hrvaškemu slikarju, da je ta s freskami poslikal domačo cerkev Sv. Jerneja oziroma, kot to kasneje opiše Primož, da je: »TIM SVETNIKOM, SUSEB TIM JOGROM, VELIKE BRADE INU MOSTAČE PO TURSKU INU KROVAŠKO NAMALAL«, nato pa skrušeno ugotavlja, da bi dosti bolje storil, če bi za ta denar kupil vole in jih podaril revnim sosedom.

Naslov ima Mlinarjev sin, ki je bíl boj z mlini na veter, v celoti pa ga lahko preberete, kot že omenjeno, na AirBeletrini (kliknite na naslov, pa vas odnese tja).

Avtor fotografije na naslovnici je Miloš Ojdanić (vir: MMC)

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s