Pozor: Huda pokušnja tokrat predzadnjo sredo!

Gostje aprilske Hude pokušnje!, ki bo tokrat že ta teden, v sredo 23. aprila, bodo: vinarki Laura in Elizabet Bordon s posestva Vina Montis & Eko Laura, ter pesnik, esejist, prevajalec, urednik, kritik in sociolog kulture Aleš Debeljak.

Posladkali se bomo tudi z maslenimi piškoti iz mariborske družinske slaščičarne Ilich, ki ima več kot stoletno tradicijo. Svoja vrata je odprla leta 1909.

Ilich

 

Eko-LauraEkološko iz osrčja slovenske Istre

Od tod doslej nismo še nikoli hudo pokušali, iz slovenske Istre namreč. In za nameček bodo tokrat paradirala ekološko pridelana vina, kar bo tudi posebnost in svojstvena zanimivost na že štirinajsti Hudi pokušnji. Bordonovi prihajajo iz Montinjana pri Kopru. Ukvarjajo se s klasično, ter tudi z ekološko pridelavo vina. Vinograde imajo v enem kosu na Moči hribu, med Truškami in Borštom. To so zelo lepi griči za pridelavo vinske trte, s čudovitim pogledom na morje in idealnim podnebjem.
Le od kje in zakaj tako ime? Od moči ali od moče? Bo povedala gospa Laura, ki običajno kar prekipeva od energije. Prišla bo v spremstvu svoje postavne hčerke Elizabet, ki so jo leta 2008 izbrali za prvo vinsko kraljico slovenske Istre. Zagotovo se ji je v času njenega vinskega kraljevanja kaj zanimivega, morda tudi anekdotičnega zgodilo. Kako ženski pol razume vino in svoje poslanstvo, bomo zvedeli ob pokušanju malvazije eko Laura, letnik 2012, roseja Casanova (ta zna biti nekaj posebnega) in refoška. Zadnji dve vini z blagovno znamko Montis, obe letnika 2013.
Aleš Debeljak (1961) je bil večkratni slovenski prvak in enkrat jugoslovanski vice-prvak v judu, diplomiral pa je iz filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter doktoriral iz družbene misli na Maxwell School of Citizenship, Syracuse University, New York. Objavil je devet knjig pesmi, trinajst knjig esejev, prevedel izbrane pesmi Johna Ashberyja in knjigo o sociologiji vednosti in uredil več antologij. Za svoje delo je dobil več mednarodnih, jugoslovanskih in slovenskih nagrad, vključno z nagrado Prešernovega sklada in priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije, njegove knjige pa so prevedene v številne jezike.

Balkanska brvBalkanska brv (Beletrina, 2010) predstavlja najbolj osebno knjigo esejev Aleša Debeljaka. S pomočjo spominov na mladost v “jugoslovanski Atlantidi” nam Aleš Debeljak odpira poljudno napisan in informativno celovit dostop do izbranih pisateljev, ki so ga zaznamovali in s katerimi prijateljuje. Gre za avtorjevo osebno in posebno prisvojitev jugoslovanske dediščine, mnogokulturnosti in trans-nacionalnosti, ki se iz analitične razlage književnih del preliva v privatni zemljevid spominov in tovarištva v pisateljskih krogih bivše Jugoslavije. Tukaj predstavljeni pisatelji se v svojih mednarodno odmevnih zgodbah in pesmih sklicujejo na skupni vir navdiha, na delo Danila Kiša, častnega »poslednjega jugoslovanskega pisatelja«, ki ga »moj mojster« imenuje tudi Debeljak v svoji »Balkanski brvi«, napisani v privlačni mešanici kulturne in osebne zgodovine, kritičnega premisleka in iskrive anekdote.
Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in vinski publicist Jože Rozman.

Kje? Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Kdaj? 23. april 2014, ob 19. uri.

 

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com, Posestvo ECO Laura, slaščičarna Ilich.
Vabljeni!

Vstop prost.

Prihodnja Huda pokušnja! bo 28. maja.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s