Danes nova Huda pokušnja! Ne zamudite!

Gosta marčevske Hude pokušnje! bosta zgodovinarka Mateja Ratej in vinar Peter Ferjančič iz vinarstva Ferjančič.

Posladkali se bomo tudi z maslenimi piškoti iz mariborske družinske slaščičarne Ilich, ki ima več kot stoletno tradicijo. Svoja vrata je odprla leta 1909.
Mateja Ratej: Človek v Času

Ko je zgodovinarka, znanstvena sodelavka Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU Mateja Ratej zložila skupaj kolumne zadnjih štirih let, se je v naših rokah znašla nenavadna knjiga. Kolumne so bile napisane s preprosto idejo oživitve pozabljenih zgodb iz naše zgodovine zato, da bi razsvetlile mreže, ki oblikujejo sedanjost. Mreže pa naprej pletejo svoje vezi med preteklostjo in sedanjostjo. Nikjer lepše kot v kolumni, kjer se skupaj znajdejo Anton Bonaventura Jeglič, Mercatorjeve in Tuševe kartice, zakonska zvestoba in katolicizem. Sklep avtorice pa napoveduje prihodnost. To je eden redkih trenutkov žurnalizma, kjer se avtor pri napovedovanju dogodkov, ki se še niso zgodili, ne osmeši. Leta 2009 napove občutja in razmisleke ljudi, ki so šli konec leta 2012 protestirati na ulice in so iz mariborščine naredili jezik svobode. „Ko se pojmi, ki označujejo in sestavljajo vrednostni sistem skupnosti, vsebinsko praznijo in vzporedno polnijo s strastjo po zaslužku, bi morali državljani ne jurišati na točke, zvezdice in pike, temveč uporno striči z ušesi v zavedanju, da se s tem bestialno vulgarizira naš skupnostni prostor.“
Ferjančičeva udarna trojka iz Vipavske doline

Enkrat smo že bili v Vipavski dolini, na lanski marčni Hudi pokušnji z vinarjem Primožem Lavrenčičem iz Podrage. Res bolj v dolini, zdaj se selimo višje, na Planino nad Ajdovščino. Že Rimljani so tam sadili trto, torej gre za častitljivo tradicijo in tudi kleni Ferjančičev rod v tem pogledu ni od muh, na kamnitem portalu je vklesana letnica 1809. Pravijo, da je stari Jože Ferjančič dočakal 99 let tudi zaradi zmernega in rednega uživanja vina, ki zna biti v takih odmerkih zdravilno. Sedanji gospodar Peter Ferjančič (1967), ki bo naš gost in vinski gostitelj na tokratni Hudi pokušnji,pa zase pravi, da je v vinski kleti, odkar pomni, saj je vinarstvo prirojena bolezen. Nam bo že moral razložiti, kako je s to boleznijo in če še vedno najbolj boleha za pinelo, ki je zanj kot kruh. Namreč, lahko jo piješ vsak dan, tako kot ješ kruh vsak dan. Druga vina so kot potica, za posebne priložnosti. Jedli bomo torej pinelo in se nato potičili z zelenom ter merlotom. Še oklevate?

 

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in vinski publicist Jože Rozman.
Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj

Datum: 26. marec 2014, ob 19. uri.
Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com, vinarstvo Ferjančič in slaščičarna Ilich.

 

Vabljeni!
Vstop prost.

 

Prihodnji Hudi pokušnji! bosta: 30. aprila, 28. maja.
Več informacij o večeru http://www.creativeptuj.si; fb/Zavod Itadakimasu.

 

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s