Danes Huda pokušnja! z Nejcem Gazvodo in Gregorjem Mikužem

Danes se nam v Muzikafeju obeta izredno zanimiv večer, saj bosta naša gosta eden najboljših pisateljev in režiserjev svoje generacije Nejc Gazvoda in Gregor Mikuž iz vinarstva M; vina z okusom po roknrolu. Če ste s Ptuja ali iz okolice, pridite. Začnemo ob 19h, kot zmeraj.

Večer je del spremljevalnega programa festivala Fabula 2014.

Več v spodnjem vabilu:

 

Gosta februarske Hude pokušnje! bosta pisatelj, režiser in scenarist Nejc Gazvoda in vinar Gregor Mikuž iz vinarstva M – enostavno dobra vina.

Nejc Gazvoda (1985) je že kot gimnazijec napisal zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, ki je bila leta 2004 nominirana za najboljši literarni prvenec. Zanjo je leta 2005 prejel nagrado zlata ptica Liberalne akademije, leta 2006 pa Dnevnikovo fabulo, nagrado za najboljšo zbirko kratke proze. Temu delu sta sledila roman Camera obscura leta 2006 in zbirka kratkih zgodb z naslovom Fasunga. Leta 2008 je izšel njegov drugi roman z naslovom Sanjajo tisti, ki preveč spijo, leta 2009 pa še roman V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta. Je diplomant filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Za svoj scenarij za kratki film z naslovom Čisto lahko je prejel Grossmanovo nagrado. Leta 2011 je doživel premiero njegov celovečerni filmski prvenec Izlet, letos pa je bil film Razredni sovražnik, pri katerem je sodeloval kot soscenarist, nagrajen tudi na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Je letošnji gost festivala Fabula, ki bo potekal med 26. februarjem in 8. marcem (http://www.festival-fabula.org/2014/).

V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta je zmešana knjiga, najprej, ker je sijajna mešanica odpičenih zgodb, potem pa, ker je skoraj boleče umešana naravnost v življenje, v svet, v ulico, kjer je glavni pripovedovalec ravno diplomiral in je vse skupaj pripravljeno na novo poglavje, na nove avanture in predvsem na uspeh. Ampak zgodi se, da je en sosed morilec, drugi manični ljubitelj pajkov, oče v prostem času strelja gumijaste medvedke, mlada soseda pa pri odprtem oknu maha z razkošnimi joški. To je knjiga o ulici, kjer je na videz vse prav, ampak je hkrati vse narobe, zato hura! za konec sveta, to katastrofo je treba pošteno proslaviti.

 

M-enostavno dobra vina

Kdo še posluša rock & roll, je vprašala hči. O ja, poslušamo, sta rekla starša Gregor in Tjaša Mikuž. Tisti, ki želimo slišati glasbo, ne le poslušati. Med poslušati in slišati je taka razlika kot med okusiti in doživeti. Na primer: vino! Doživeti ga je treba z vsemi čutili, ne le okusiti. Na primer: renski rizling! Ki se skriva pod etiketo M – RockNRoll. Logično, dvakrat RR. Ste pomislili na slovito avtomobilsko znamko? Bo povedal Gregor na Hudi pokušnji, ali je imel morda kaj od tega v mislih, ko se je tako odločil poimenovati eno od svojih vin. Tudi pri drugih. »Vsa prihajajo z obronkov Pohorja nad Radizlom«, se poigrava z besedami. Zato bo moral razložiti, kaj je njegov Zibibbo in zakaj belemu in divjemu reče sau.wi(G)non. In zakaj povsod na začetku stoji veliki M. Samo zato, ker se pišejo Mikuž? M je lahko tudi markanten, moderen, mamljiv, magičen, makrokozmičen, mega, memorialen, mogočen … Bomo preverili, njegova enostavno dobra vina.

Prav gotovo, da bomo!

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj    

Datum: 26. februar 2014, ob 19. uri.

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Študentska založba Ljubljana, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com, M – enostavno dobra vina.

Vstop prost.

Prihodnje Hude pokušnje bodo: 26. marca, 30. aprila, 28. maja.

Več informacij o večeru www.creativeptuj.si; fb/Zavod Itadakimasu.

Zavod Itadakimasu

Saška Šteger (041 897 090)

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s