Jutri o Mandelštamovem Hrumu časa v THL

“Nimam rokopisov, ne beležnic, ne arhivov. Nimam pisave, kajti nikoli ne pišem. Edini v vsej Rusiji delam po glasu, resnična sodrga okoli mene pa piše.” – Osip Mandelštam, Četrta proza v Hrum časa.

 

 

 

Beletrina in spletni portal AirBeletrina vas vabita na dogodek iz serije Z obrobja v središče:

Hrum časa: Od modernizma do gulaga,

ki bo v četrtek, 20. februarja, ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

V zbirki Beletrina je nadavno izšel izbor proze in esejistike Osipa Mandelštama, enega najvidnejših predstavnikov ruskega modernizma, ki je obrnil hrbet simbolizmu in s somišljeniki izoblikoval “akmeizem”. V sveži knjigi z naslovom Hrum časa je mogoče prebrati “Jutro akmeizma”, manifest za novo umetniško smer, pa tudi Mandelštamovo avtobiografsko prozo, več esejev in celo študijo o Danteju.

Ko Mandelštam govori o umetnosti, govori tudi o času – in obratno. Zato se tudi pri pogovoru o njem ne moremo osredotočiti le na njegovo delo – osvetliti je treba tudi turbulenten čas, v katerem je živel, in ki ga je, kot avtorja pesmi o Stalinu, stal življenja.

In čeprav Mandelštam zapiše: “Rad bi sledil stoletju, hrumu in naraščanju časa – in ne govoril o sebi”, pa moramo mi, da bi razumeli njegovo delo in hrum 21. stoletja, spregovoriti tudi o njem.

Pogled na Mandelštama bosta osvetlila prevajalec Drago Bajt in prof. dr. Aleksander Skaza, rusist in podpredsednik društva Slovenija-Rusija, pogovor pa bo povezoval Aljoša Harlamov.

 

 

***

Osip Mandelštam: Hrum časa Beletrina, 2013. Prevod in spremna beseda: Drago Bajt. Obseg: 282 stran.

Hrum časa prinaša izbor iz avtorjeve proze in esejistike, ki se v knjižni obliki slovenskemu bralcu predstavlja prvič. Prvi del knjige obsega avtobiografsko-spominske prozne miniature, od »Hruma časa« in »Feodosije« do »Egiptovske znamke« in »Četrte proze«. V drugem razdelku so eseji o jeziku, kulturi in poeziji, ki jo avtor razume kot čisto eksistencialno danost. V gibkem, doživetem in iskrivem jeziku se kot dantolog v tretjem poglavju spopade z Božansko komedijo, a ne več iz tradicionalnih alegoričnih izhodišč, pač pa s primerjanjem te veličastne pesnitve z arhitekturo, glasbo, naravoslovjem in matematiko. Srednjeveška poezija, znanost 20. stoletja in pesniški modernizem se v »Pomenku o Danteju«, Mandelštamovi ars poetici, povežejo v edinstveno in tudi za današnji čas svežo interpretacijo.

Z obrobja v središče je sklop dogodkov, ki jih organizira spletni portal AirBeletrina, da bi osvetlil obrobne teme, ki jih v literaturi ne srečamo pogosto. Z njihovo pomočjo bi k branju literature radi privabil tudi tiste bralce, ki leposlovje le redko vzamejo v roke. 

 

 

 

Program dogodkov Z obrobja v središče je finančno podprla Javna agencija RS za knjigo. 

cid:image003.jpg@01CEE089.78D6FDA0

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s