Danes Huda pokušnja! z Goranom Vojnovićem in Martino Kraner Puntnar

Nov mesec je naokrog in tu je nova Huda pokušnja!, zadnja v tem letu. Kot vedno: ob 19h v Muzikafeju. Pridružite se nam!

Goran Vojnović

(rojen leta 1980 v Ljubljani) je filmski in televizijski režiser in scenarist. Režiral je tri kratke filme (Fužine zakon,Sezona 90/91, Moj sin, seksualnimanijak), z Markom Šantićem pa napisal scenarij za film Sretan put Nedine, ki je osvojil nagrado Srce sarajeva in bil nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2010 napisal scenarij __3d-vojnovic_jugoslavija-moja-dezela-copy.jpgin režiral svoj prvi celovečerni film Piran/Pirano, ki je na 13. Festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade vesna, med drugim tudi za najboljši scenarij. Kot filmski publicist sodeluje s številnimi filmskimi revijami in časopisom Dnevnik, kolumne pa objavlja na literarnem spletnem portalu Airbeletrina, v študentski reviji Element, leta 2010 pa so njegove kolumne izšle v zbirki Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra. Leta 1998 je v samozaložbi izdal pesniško zbirko Lep je ta svet. Čefurji raus! je njegov izjemno uspešni prozni prvenec, za katerega je leta 2009 prejel nagrado kresnik.  Leta 2011 je izšel njegov drugi roman Jugoslavija, moja dežela, ki je nemudoma postal uspešnica med slovenskimi bralci. Zanj je nagrado kresnik prejel leta 2013, v istem letu pa je premiero doživela tudi celovečerna ekranizacija njegovega prvenca Čefurji raus!.

 

Jugoslavija, moja dežela: Ko Vladan Borojević v Google vtipka ime svojega, v vojni domnevno padlega očeta Nedeljka, nekdanjega oficirja Jugoslovanske ljudske armade, nepričakovano razkrije temno družinsko skrivnost, ki ga vrne nazaj v leto 1991, ko je prvič v življenju slišal besedo prekomanda in se je nenadoma končalo njegovo idilično otroštvo. Sedemnajst let pozneje bo Vladana boleče razkritje pognalo na pot po Balkanu, da bi na njej našel pobeglega očeta, ob tem pa ugotovil, kako je razpadla njegova družina in zakaj je razpadel svet, v katerem je ta nekoč živela. Zgodba družine Borojević niza in sopostavlja podobe Balkana nekoč in danes, predvsem pa govori o tragičnih usodah ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno, četudi so se uspeli izogniti njenim bombam.

 

 

 

V goste prihaja mlada vinska dama

Pogrešate hude vinarke na Hudih pokušnjah? Saj vemo, trije družinski vogali, trije stebri in podobne tolažilne floskule za vsa njihova nesebična žrtvovanja in prizadevanja. Pa to sploh drži? Pridite v MuziKafe in se prepričajte, z nami bo mlada in ambiciozna Martina Kraner Puntnar iz  vinske kleti Kraner-Plateis iz Jakobskega Dola, sicer ekonomistka po poklicu, zato je zadolžena predvsem za promocijo in prodajo, a se ob očetovih naukih in izkušnjah loteva tudi vinarstva. Jakobskemu Dolu, dvajset kilometrov vstran od Maribora je, mnogi zavidajo odlične lege, ki so jih nekdaj s pridom izkoriščali že francoski menihi, glede tega znani izbirčneži. Torej? Naskočili bomo izborni letnik 2011 v treh podobah: sivo pinotovski, traminčevi in modro pinotovski. Da bo tudi sicer modro, o tem sploh ne dvomimo. In traminčevo dišeče ter prisrčno, seveda.  

 

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in vinski publicist Jože Rozman.

Kraj: Dom kulture Muzikafe, Vrazov trg 1, Ptuj     

Datum: 27. november 2013, ob 19. uri

 

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Študentska založba Ljubljana, Muzikafe Ptuj, Thethirdwine, vinska klet Kraner – Plateis.

 

Vabljeni!

Vstop prost.

 

 

Več informacij o večeru www.creativeptuj.si; fb/Zavod Itadakimasu.

Zavod Itadakimasu

Saška Šteger

Gsm.: 041 897 090

 

Prihodnje Hude pokušnje bodo: 29. januarja,  26. februarja, 26. marca.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s