Rojstvo Svetovne republike pesnikov v sliki

Svetovna republika pesnikov je zasnovana po vzoru razsvetljenske Respublica literaria, literarne republike ali tudi republike učenjakov. Večinoma preko pisem se je vzpostavila konec 17. stoletja in v tesno prijateljsko, znanstveno, razmišljujočo skupnost povezala učenjake in literate preko vseh ravno takrat oblikujočih se nacionalnih meja, a z velikim spoštovanjem do različnosti kultur in jezikov. Zahvaljujoč baronu Žigi Zoisu smo bili njen del tudi Slovenci. Svetovna republika pesnikov Poetoviona bo na podoben način s knjigami povezovala odlično slovensko poezijo z odlično tujo poezijo; tkala bo niti med pesniki, jeziki in kulturami – to, česar ne zmore ne Facebook, ne Skype, ne Google, ker ni stvar v tehnologiji ali hitrosti, pač pa v globini misli in volji. Od razsvetljenske republike se bo razlikovala le v tem, da ne bo ostajala zgolj na Zahodu: ker ne obstajajo trije svetovi, pač pa samo eden; naš skupni. A po drugi strani bo vsekakor vsebovala tudi nekaj razsvetljenske miselnosti, saj si ne želi postavljati nobenih meja – predvsem pa ne med pesnikom in bralcem. Mi verjamemo, da ima vrhunska poezija javno življenje, življenje med ljudmi. Konec koncev pa je svetovna republika pesnikov tudi vesel in uporen odgovor Platonovi republiki: on je iz svoje idealne republike pesnike izganjal, mi bomo ostali prijateljsko odprti: za vrhunsko poezijo in zmeraj tudi za nove bralce.

Knjige pa niso samo razsvetljenske, ampak že prav renesančne: zahvaljujoč TipoRenesansi so naslovnice ročno stavljene in prešane. Torej ne le odlična poezija, temveč tudi estetski predmet!

Fotogalerija 1: V Mestnem gledališču Ptuj je pesnike ob predstavitvi novih pesniških knjig in ob vstopu v Svetovno republiko pesnikov Poetoviono obsijala božanska milost, nedvomen dokaz naklonjenosti projektu Zavoda Itadakimasu. Več o tem boste morda brali v prihodnji reviji Misterija. Avtor fotografij: Maja Metličar.

Fotogalerija 2: V Trubarjevi hiši literature se je zbrala celotna banda Zavoda Itadakimasu s prijatelji; v SEM-u bolj intimno ozračje. A Tomaža Šalamuna ni zapustil glas – dobil je tri nove. Avtorja: A.H. (THL) in Saška Šteger (SEM).

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s