Aljoševa okupacija Dnevov poezije in vina 2013

Danes in jutri zvečer se bodo v Ljubljani, Volčah, Vrbi na Gorenjskem, Krškem, Ormožu in Potrni zgodili Večeri pred dnevi. V sredo pa se nazadnje pričnejo Dnevi poezije in vina 2013 na Ptuju.

Dnevi poezije in vina logo

O programu in celotnem dogajanju boste več zvedeli na spletnih straneh festivala, sam pa bi o tem povedal samo tole: pridite. Nobenega pametnega izgovora ni, da ne bi prišli pokukat vsaj za en dan, ker boste lahko slišali več kot 20 pesnikov z vsega sveta brati v svoji materinščini, kar zna biti včasih čisto noro doživetje samo po sebi; ker boste lahko po večernih branjih plesali na krasnih koncertih – in prosim, pridite Ptujčanom pokazat, da se med koncerti ne sedi! -, ker boste lahko poskusili odlična štajerska vina (in ker je poletje, vam nihče ne bo zameril, če boste spili kak kozarček preveč) – za božjo voljo, eden od dogodkov se imenuje Festival rizlingov –; plus kup drugih stvari: za otroke, malo večje otroke, za tiste, ki vas zanima kitajščina, za tiste, ki bi se smejali (kot že rečeno: preberite program) … Nenazadnje pa morate doživeti ambient v prekrasnem Muzikafeju, ki je popek Ptuja in bo v teh dneh popek svetovne poezije.

Mimogrede: eden od osrednjih gostov bo tudi kitajski pesnik Yang Lian, čigar portret z naslovom Pesniške pokrajine, ki vstajajo iz megle sem izrisal za Poglede.

Za tiste pa, ki se me še niste imeli priložnosti naveličati: letos bom s Festivalom sodeloval še intenzivneje kot ponavadi.

V petek 23. 8. ob 16h bom skupaj z gostiteljem, sokrajanom, Nacem Žuberjem gostil odštekanega avstrijskega pesnika Stefana Schmitzerja na enem od Zasebnih branj. (Nanje se je potrebno predhodno prijaviti!)

Za pokušino samo kitica iz knjižice z naslovom Denunciacije (Izbor), ki jo je, kot za vsakega sodelujočega, ob tej priložnosti izdala Študentska založba:

splet, splet, splet spremeni vse

we don’t need no water let the motherfucker burn,

splet, motherfucker, splet.

(pasolini II; prevod: Tanja Petrič)

To morate doživeti v živo.

Kosovel in Schmitzer

V soboto 24. 8. pa me bo polno po celem Ptuju. In sicer se bom pojavil na treh dogodkih in v treh različnih vlogah:

1. Ob 11h v Ptujski kleti vodim okroglo mizo z naslovom Kdo strmi v moje sanje? o življenju in literaturi Srečka Kosovela. Moji sogovorniki bodo kosovelologi profesor dr. Janez Vrečko, ki je Kosovelu posvetil večino svojega študija (o njegovi monografiji sem sicer podrobneje pisal za Poglede), prevajalec Ludwig Hartinger, ki se je, zato da bi lahko Kosovela bral v originalu, naučil slovenščine, in pesnik Josip Osti, ki živi v Tomaju in se pogovarja s Kosovelovim duhom.

Pogovarjali se bomo o njegovih konsih, o Krasu, likovnosti njegove poezije, o iskanju duše in še čem. Pred sabo bomo imeli tudi, še svežo iz tiskarne, knjigo njegovih Zbranih (verzificiranih) pesmi – najobsežnejšo knjigo, kar jih je izdala Študentska založba. Počaščen sem, da se bom lahko o Srečku pogovarjal s tremi, morda največjimi poznavalci njegove poezije, in komaj že čakam.

2. Ob 13h bom kot vsako leto tudi letos v imenu revije Mentor odprl Prosti trg oziroma Odprto branje. Vabljeni vsi, ki bi želeli biti del dogodka, da se prijavite na naslov info@poezijainvino.org ali na kraju dogodka in pridete predstavit svojo poezijo. Za nagrado boste dobili kozarček vina, na voljo pa bo tudi kakšna številka Mentorja. Vodil bo, kot vedno, Boštjan Gorenc – Pižama, zato ni skrbeti, da bi s kakšno melanholično pesmijo zbili razpoloženje poslušalcev.

Če ponoči na skrivaj pišete verze na zadnjo stran neplačanih položnic, stopite iz omare (ja, ni boljšega in intimnejšega skrivališča, kot je omara) in se ponosno pokažite svetu.

3. Ob 15h pa bova skupaj s ptujskim pesnikom Davidom Bedračem v Stari steklarski delavnici predstavila začetek in prihodnost Zavoda Itadakimasu (zdaj tudi na spletu – opozorilo: stran je še v izdelavi). Letos smo za vas na Ptuju pripravljali Hude pokušnje!, te dni pa izideta tudi prvi dve knjigi iz našega založniškega programa.

Namig: eden od avtorjev je pošast, drugi je pred časom v okolici Fukušime treniral, da postane Godzila. O tem in o drugih dveh knjigah, pa o načrtih za prihodnost in še čem – na samem dogodku.

Vljudno vabljeni na Ptuj in se vidimo!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s