V sredo četrta Huda pokušnja!

V sredo 29. 5. ob 19h četrta HUDA POKUŠNJA! v Muzikafeju na Ptuju!

Avtorski večeri v družbi izbranih knjig in vin

O Hudi pokušnji!: Vsako zadnjo sredo v mesecu bomo v Domu kulture Muzikafe gostili vrhunskega pisatelja in vrhunskega vinarja. Na enem kraju se bosta srečevali pesniška in enološka umetnost, prisluškovali bomo, okušali, se smejali in pomnili. Ena, izbrana knjiga in eno, izbrano vino, oboje zaznamovano z nezamenljivo avtorsko pisavo, osebnostjo, pečatom porekla. Cilj cikla večerov bo razvneti duha, ga dvigniti v višave in odpeljati v kraje, kamor ne zaide vsak dan. Vsak od povabljenih pisateljskih gostov bo o vinu, o katerem bo ta večer tekla beseda, napisal besedilo. Po dveh letih bodo besedila izšla v skupni knjigi.

POJUTRIŠNJEM: Gosta tokratne Hude pokušnje! bosta novinarka, publicistka in pisateljica Vesna Milek in legendarni briški vinar Stojan Ščurek.

Z Vesno Milek bomo v glavnem govorili o njeni zadnji uspešnici, biografskem romanu o Borisu Cavazzi z naslovom Cavazza (Študentska založba, Posebne izdaje, 2011).

Vsako življenje je lahko roman. Za življenje Borisa Cavazze je en roman premalo. Zgodba, ki jo je eden največjih igralcev našega prostora zaupal Vesni Milek, je stkana iz drobcev spomina, je kolaž trenutkov, otroških krivic, sramu, premagovanja ovir, vonjev, barv in razpoloženj. Vesna Milek je okruške spomina povezala v biografski roman, ki pripoveduje o nekem ranjenem otroštvu med drugo svetovno vojno in po njej, o obiskih komunistične partije v Milanu, padcu Mussolinija, prvih zaljubljenostih, prvih udarcih v boksarskem ringu, o poeziji Vitomila Zupana, preživetih nevihtah na morju, o Leningradu takoj po vojni, o usodni ljubezni, o bolečini ob izgubah.

Poleg biografije o Cavazzi bo Vesna spregovorila še o dveh svojih romanih: Kalipso iz leta 2002 in Če iz leta 2005. 

Če kaj, potem se legendarnemu briškemu vinarju Stojanu Ščurku ni treba bati za nasledstvo. Za njim, ki je skupaj z Movio, Marjanom Simčičem, Aleksom Klincem, Edijem Simčičem in še kom utiral domača in tuja pota novodobnim briškim vinom, stoji namreč pet sinov. Ni se mu treba bati niti za to, da bi njegova mladež, ki postopoma prevzema vajeti v kleti, skrenila s prepoznavne linije vin Ščurek, ki jo zaznamujejo svežina, polnost in harmoničnost. Da ne bo kdo pomislil, ko že govorimo o nasledstvu in legendarnosti, da je mož v letih. Kje pa, je v najboljših. Vedno zanimiv in iskriv sogovornik, zajetne postave in svojstvenega šarma. Za tokratno hudo pokušnjo je bilo težko izbrati dve vini iz Ščurkovega pestrega izbora, nazadnje smo se skupaj odločili za sauvignonasse 2012, ki veliko raje sliši na ime furlanski tokaj, in Up 2006. Up? Da, Up! Ne zgolj up, še nekaj drugega se skriva v njem.   

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in sommelier, vinski publicist Jože Rozman.

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Študentska založba Ljubljana, Muzikafe Ptuj, Posestvo Burja.

Vabljeni. Vstop prost. In pokušnja vina zastonj!

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s