Jutri druga Huda pokušnja! v Muzikafeju na Ptuju

V sredo 27. 3. ob 19h druga HUDA POKUŠNJA! v Muzikafeju na Ptuju!

Avtorski večeri v družbi izbranih knjig in vin

O Hudi pokušnji!: Vsako zadnjo sredo v mesecu bomo v Domu kulture Muzikafe gostili vrhunskega pisatelja in vrhunskega vinarja. Na enem kraju se bosta srečevali pesniška in enološka umetnost, prisluškovali bomo, okušali, se smejali in pomnili. Ena, izbrana knjiga in eno, izbrano vino, oboje zaznamovano z nezamenljivo avtorsko pisavo, osebnostjo, pečatom porekla. Cilj cikla večerov bo razvneti duha, ga dvigniti v višave in odpeljati v kraje, kamor ne zaide vsak dan. Vsak od povabljenih pisateljskih gostov bo o vinu, o katerem bo ta večer tekla beseda, napisal besedilo. Po dveh letih bodo besedila izšla v skupni knjigi.

JUTRI: Po odmevni prvi Hudi pokušnji! bosta gosta druge etnolog dr. Zmago Šmitek in vinar Primož Lavrenčič.

Dr. Zmago Šmitek bo predstavil svojo najnovejšo knjigo Poetika in logika slovenskih mitov.Čeprav mite odlikuje svoboda imaginacije, to niso besedila, ki bi nastajala brez notranje logike. Miti, ki jih dr. Šmitek obravnava v svoji novi knjigi, nam ponujajo ključe do razumevanja neke druge, vzporedne realnosti, ki smo se ji v novejšem času že nekoliko odtujili, a so jo poznale in ji sledile mnoge generacije naših prednikov. O tem in o prehodu besedil iz ljudske ustne tradicije v današnji kulturnozgodovinski okvir.

Primož Lavrenčič in njegovo posestvo Burja je iz zgornjega konca Vipavske doline. Agronomsko izobraženi in strokovno visoko podkovani vinogradnik pravi, da je njegovo prvo načelo usmeriti energijo v lokalne, vipavske sorte. V kleti kontrolira le dve stvari, temperaturo in oksidacijo, vse ostalo samo spremlja in po potrebi usmerja. V vinogradu je stvar bolj zapletena in prepletena, želi pa spodbuditi naravo, predvsem tla, da bodo z njegovo pomočjo izrazila svoj značaj skozi stil in lastnosti vin. Kako mu to uspeva, se bomo skupaj prepričali ob hudi pokušnji Burje bele in Burje noir.

Večer bosta povezovala literarni kritik, novinar in pisatelj Aljoša Harlamov in sommelier, vinski publicist Jože Rozman.

Soprireditelji: Zavod Itadakimasu Ptuj, Študentska založba Ljubljana, Muzikafe Ptuj, Posestvo Burja.

Vabljeni. Vstop prost.

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s